Стъкленият остров Мурано (Венеция)

от Адриана

Ако искате да разберете каква е била Венеция в миналото, посетете Мурано. Намира се на 1,5 км от Венеция и пази автентични традиции за производство на стъкло повече от 700 години.

Всички венециански пещи за стъкло се пренасят на острова през 1291 г. Причина е, че дожът на Венеция се притеснявал те да не предизвикат пожар, който да запали града. По това време сградите били основно дървени. Така Мурано бил избран като най-подходящото място за развитието на този занаят. Днес островът предлага едни от най-висококачествените и търсени стъкларски изделия. В Мурано има и още много атракции, които не могат да бъдат видени никъде другаде.

Impressio.dir.bg

Но това не е просто стъкло. Тук от ръцете на майсторите излизат истински произведения на изкуството. А една от най-впечатляващите техники е миллефиори“. В превод от италиански означава „хиляди цветове“, или „цветна дъга“. Изделията от муранско стъкло се считат за равни на скъпоценности. Изработват се при много висока температура и прецизна ръка.

Всъщност, предмети от цветно стъкло е имало още в древен Египет, но самата техника „миллефиори“ е патент на Италия.

Още във II век пр. н. е. в Александрия се майсторяли цветни мозайки, но едва в I век пр. н. е. римляните започнали да произвеждат най-различни изделия от цветно стъкло.

Технологията за обработка на мозаечно стъкло достига до остров Мурано през XIII век. Преди това работилниците се намирали във Венеция.

През XVIII век французите завладяват острова и производството на стъкло било преустановено. В средата на XIX век, обаче, се възражда, благодарение на един адвокат. Антонио Салвиати отваря първата фабрика за производство на стъкло на острова.

През втората половина на XIX век славата на муранското стъкло се разнася в цял свят.

През 18 век техническите познания за производството на Милефиори е изгубено. Частичките, останали от миналото, вдъхновяват стъкларите да възстановят загубените умения.

Милефиори, Италия, Венеция, Мурано

Impressio.dir.bg

Според учени художниците-стъклари работят с тази техника от 1830 година. Венецианец с име Винченцо Морети, успява да достигне до така известната  днес техника Милефиори. Венецианците се опитват да държат в тайна производствения процес, но не успяват и скоро започва производство и в Англия и Франция. Думата Милефиори се появява първо в Оксфордския английски речник през 1849.

Със стъклото се работи под много висока температура. Т.нар. стъклонадувачи притежават усет как разгрятото стъкло да достигне съответния диаметър, така че да се получи наслояването на рисунката.

Един американски художник се амбицира да изучи техниката на венецианските майстори и започва да твори шедьоври.

Лорен Стамп е автор на уникални произведения на изкуството, между които има дори портрети от цветно стъкло. Той е доказателството, че 2-хилядолетната традиция на венецианското стъкло е вдъхновяваща за много художници по света, но дори да я постигнат до съвършенство, всички те признават като ненадминато майсторството на старите майстори от Мурано.

За туристите това място изглежда като приказка – едно цветно стъклено царство. По уличките на острова могат да се видят мащабни композиции от цветно стъкло, които будят истинска възхита. Интересното е, че Мурано е образуван от седем малки островчета, които са свързани по между си с малки мостчета. Водните автобуси спират на почти всеки от тях.

А витрините на малките магазинчета греят на слънцето с игривите пламъци на стъклените вълшебства зад тях.

Използвани материали: Impressio.dir.bg

Още интересни неща вижте в ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за канала ни тук

СТАТИИ И ВИДЕО ОТ ИТАЛИЯ:

История за любовта в Падуа и Верона 

Карнавалът във Венеция – приказна феерия от цветове и звуци 

Остров Сардиния през обектива на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ 

Кастелсардо, о-в Сардиния – градче от приказка 

Италианският Алгеро в испански стил 

Приказка за Алберобело 

Лабиринтите на Бари и колоритът на Пулия 

Мъртвият град Матера 

Романтичното градче Полиняно с поезия по стените на къщите

Островът на контрастите – Капри 

Модика – град на шоколада и стълбите 

Аристократичната Флоренция – 1 част 

Флоренция – пищен град, на който не можеш да се наситиш – 2 част 

Наклонената кула в Пиза, която всички се опитват да подпрат 

Тоскана и градът с най-добрите вина – Монтепулчано 

Сиена – малкото средновековно бижу на Тоскана 

Как започва историята на „топна ли чушлето“? 

Автентичният сардински град Боза 

Столицата на Барока в Пулия – Лече 

Тайното съкровище на Отранто 

Локоротондо – с приз за най-красиво градче в Италия 

 

 

Може също да прочетете

Остави коментар