Автентичният сардински град Боза

от Адриана

Сардиния е един от най-примамливите региони за почивка в Италия. Островът е не само изключително красив, но предлага и интересни забележителности, любопитни истории и автентично запазени градчета. През 1962 г. италианското правителство разработва мащабна програма за икономическо обновяване на региона. Като приоритет се залага туризмът и мисля, че доста успешно следват тази линия. Сардиния е предпочитана пред световно известни курорти и заради невероятните си плажове. Много туристи предпочитат да си наемат кола, за да могат обикаляйки острова да се наслаждават на красивите панорамни пътища. Около някои от тях дори е забранено всякакво строителство.

Едно от типичните сардински градчета е Боза, запазила своята автентичност. Това е важен град от историята на острова. Обитаван е от праисторическата епоха. През 8 век финикийците започват търговска дейност в региона. Характерни със своята немиролюбивост, идвайки в региона картагенците окупират всичко. Едва през 2038 г. пр. Хр. Боза става провинция на Рим и се отдалечава от крайбрежието на Сардиния. Римляните запазват влиянието си около 700 г. Те са изместени от арабите, които ограбват и плячкосват и взимат хора за роби. В началото града е бил от лявата страна на реката, но постепенно хората се преместват от дясно.

Градът има интересна архитектура. Сградите са облицовани с червен на цвят камък, който е вулканичен. Той е характерен за този край, като дори има училище за обучение как точно се обработва, за да се запазят най-добре свойствата му.

Интересна е църквата Санта Мария. Построена е през 1200г., но изгаря. През 1808 г е възстановена в днешния си вид. Външната фасада не е толкова впечатляваща, но влизайки вътре човек затаява дъх. Някои от елементите са запазени от старата църква. В центъра е изобразена Мадоната, която е защитница на Боза. На места се вижда фина обработка на цветен мрамор, използван за облицовка и декорация. Изваяни са фигури на ангели от бял мрамор, а за стенописите са използвани естествени материали, които са успели да се съхранят и до днес. Впечатляващ е таванът, украсен с неповторими орнаменти, религиозни образи и икони.

Най-подходящото време да дойдете тук е от май до септември, ако искате летни изживявания. Тук температурите са високи, но полъхът на вятъра разхлажда. 15 август е най-забележителната дата в Боза. Тогава се провежда празнично шествие с лодки по реката в чест на покровителката на града – Дева Мария. Зимата е мека и приятна. И през това време на годината няма да ви е скучно, защото тогава пък започват карнавалите в цяла Сардиния. Малките и тесни улички на Боза се изпълват с усмихнати лица и много настроение.

Малко информация и за ценителите на златни накити. В сардинския град могат да пазаруват от многобройните златарски ателиета уникални бижута. Те са характерни с арабския начин на производство, а вероятно и с техния начин на пазарене за цената.

През града минава река Темо, която го прави още по – живописен и интересен за туристите. Над реката има два моста, единият за пешеходците, а другия за автомобили. Тя се използва за корабоплаване и е единствената голяма река в Сардиния. Има и пристанище, което играе важна роля за контрола и развитието на региона.

Районът е известен с обработката на кожи на овце и кози. През 1600 г. започват да се строят и фабрики. Те се правят около реката, за да могат да използват водата при самата обработката. Постепенно броят им нараства и през 19 век стават много важни за Боза. Имат интересна архитектура – сградите са дълги с лице към реката. На първия етаж са разположени ваните за грубата обработка, а на втория – машините за кожа. От 1962 г спират да функционират и западат с времето.

Разходете се в Боза с Професия турист и се абонирайте за канала ни тук

Може също да прочетете

Остави коментар