Пред „Очите на Бога“ – пещера „Проходна“

от Адриана

Ако пътувате в района на Луковит, спрете за малко и слезте до може би най-любимата ми пещера. Тя е величествена, снимана хиляди пъти и все така завладяваща – пещера Проходна или известна като Очите на Бога.  

Пещерата е лесно достъпна и проходима през всички сезони от годината.

Това е най-дългият пещерен тунел в България, с дължина от 365 метра и с височина на сводовете си от 56 метра. Вследствие на различни процеси и ерозия, причинена от просмукващите се води, в тавана са се образували два огромни, почти еднакви по големина отвора с формата на очи. Заставайки под тях, се чувстваме наистина особено. Сякаш някой се взира в нас и мълчаливо пита за неща, от които се опитваме да избягаме.

Светлината, преминаваща през Очите на Бога, създават внушителен ефект. В древността пещерата е била важен окултен център и тук са правени различни ритуали. В деня на пролетното равноденствие през отворите преминава слънчев лъч, който огрява залата по специфичен начин.

В пещерата са снимани десетки български и чуждестранни филми, сериали и клипове. Сред най-известните са „Време разделно“, „Борис I“, „Върха на планината“.

Проходна е една от малкото пещери, в които се практикуват пещерни бънджи скокове или да ви спуснат с въже от Очите. Гледките си заслужават, стига да не ви е страх от високо.

Недалеч от Луковит се намира и още едно интересно скалното образование. Наричат се „Провъртеника“ и се смята, че тази кула е била част от древна обсерватория.

Намира се западно от гр. Луковит и северно от село Карлуково. Вижда се от много места. Скалата има формата на величествената каменна кула, която се издига над дузина други по-малки образования. „Голямата кула“ има дупка на върха си, като по време на лятното и зимното слънцестоене през нея преминават слънчевите лъчи.

А до тази приказна гледка стигаме по асфалтов път. Оставяме колата на малък паркинг и тръгваме около 5 минути пеша през гората. Добре поддържана пътека ни извежда на ръба на скалата, където има беседка и място за барбекю и пикник. А пред нас е тази красота.

Вижте величествената пещера Проходна във видеото на Професия турист и се абонирайте за канала ни тук

Може също да прочетете

Остави коментар