Каменните къщички в Златен парк – Луковит

от Адриана

Каменните къщички в Луковит ни връщат в детството. Спомняме си вълшебните приказки и сякаш горски феи ни хващат за ръката и ни понасят в някоя приказна страна.

Подобни къщички се намират на две места в Луковит. По-известното в началото на града, до малък язовир, образуван от р. Златна Панега. Сред красивата природа изниква „Златен парк“, кръстен на реката. Малки причудливи каменните постройки допълват пейзажа. Те са в пълна хармония с природата. Изградени от естествени материали – камък и дърво, сякаш изрисувани, а не създадени от човешка ръка.

Идеята за създаването на този парк идва съвсем случайно. В района имало стари занемарени къщи. Собственикът им не иска да ги гледа така грозни и решава да ги облече с камък и дървени орнаменти. Сам си ги проектира и ремонтира. Така се получава една приказва визия, която години след това се превръща в притегателна точка за стотици туристи и хората на изкуството.

Къщичките са различни и във всяка една можете да видите любим герои. Една е наречена на хобити, а друга на семейство Флинстоун. Събудете въображението си и ще изживеете едно истинско приключение тук.

Мост с каменни цветя напомнят за приказката на Андерсен и цветята на малката Ида.

Дори и интериорът е любопитен. Лампи, като дървени цветя, а корнизът на пердето е от изсъхнал клон.

„Златният парк“ е частен имот. Къщите не са заведения и не се отдават под наем. Собствениците са ги направили, за да ги споделят с хората и да призоват да пазим природата и да се радваме на това вълшебство.

Има още едно място, на което можете да видите подобни каменни къщички. Намира се в  района на с. Карлуково, близо до пещера Проходна.

Разходете се в Златния парк с Професия турист и се абонирайте за канала ни тук

още снимки:

Може също да прочетете

Остави коментар