На пазар за антики в Сасари

Един от най-красивите градове на о-в Сардиния

от Адриана

Сасари е модерен град и един от най-красивите на остров Сардиния. Той може да покаже на своите посетители много забележителности, защото е един от най-старите градове на острова.  Гордее се със своята култура, архитектура и изкуство. Градът е една от най-предпочитаните дестинации за посещение от туристите на острова. Със своя неповторим и автентичен чар Сасари е притегателно място за разходка и почивка. През 9-10 век в града се заселват римляни, благодарение на които и до днес са запазени изключителни забележителности.

Впечатление прави древната крепостна стена, красивият централен площад, множество руини от римски времена, красиви дворци и няколко по-модерни постройки. Не е за пропускане и невероятно добрата кухня. Друго, което отличава това спокойно и симпатично италианско градче, е странният диалект, на който говори населението и нетипичните за тук традиции, запазили се векове.

Сасари е основан през ранното Средновековие от римляните през 1000 година, но териториите около града са обитавани още през неолита от различни племена. Няма точна дата за основаването на града, но се знае, че около 9-10в. в района на пристанището на провинция Сасари се заселват римляни, които основават своите градове. Те са оставили много исторически забележителности от своето съществуване, част от които могат да бъдат видени и днес.

Изключително красива сграда, привличаща погледите с пищната и неповторима украса, е катедрала, посветена на Св. Николас. Построена е през 13 в. в готически стил. Тази катедрала е обявена и за една от най-красивите не само на острова, но и в Европа. Детайлите на фасадата са толкова съвършени, че сякаш не са правени от човешка ръка.

Сасари е подходящ за почивка и разходка по всяко време на годината. Неприятно е единствено, когато вали, но бързо спира и изгрява слънце. Летните месеци обаче са горещи. Точно заради това сиестата стриктно се спазва и през седмицата по обед не може да се види почти никой по улиците.

Основен поминък е растениевъдството и овощарството, има много насаждения от маслини, от които се прави зехтин, познат в целия свят.

Събота тук е ден за пазар и тогава улиците се препълват с наизлезлите с торби местни жители. Голяма част от тях сядат на по приказка в многобройните кафенета и заведения.  На площада се организира пазар за антики и домашно приготвени вина или деликатеси. Сред предметите могат да се открият непознати антики, изключително добре запазени.

Всичко това и още много интересни неща гледайте в предаването ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за нашия канал тук

Може също да прочетете

Остави коментар