Защо Назаре е най-опасното място за сърфиране

от Адриана

Португалия не спира да ни изненадва. Тук всяко градче има свой почерк и характер. Носи история, легенди и се опитва да ги запази и предаде във времето. Точно това видяхме в Назаре и Баталя.

Португалия е известна с прекрасните си условия за сърф. Разказвала съм ви за плажът Гиншу, където се взимат първите уроци. Време е да ви покажа и къде се провеждат едни от най-опасните състезания. Това е Назаре. Прекрасно градче, известно с най-високата вълна измерена някога – цели 32 м. Сега океанът изглежда спокоен и равен, като езеро, но при определени условия тук вълните стават огромни.

Един от най-големите световни професионални сърфисти Гарет Макнамара през 2011 г. поставя световен рекорд, като обяздил 23.8 м вълна. Две години по-късно подобрил собствения си рекорд, като се качва на 30 метрова вълна.

Назаре е един от най-известните португалски курорти. Заради уникалните условия, тук кацат цели самолети със сърфисти.  Населението на града е около 15 хил. жители. Основното им препитание е риболов. Можете да опитате сушена риба, местен деликатес. Жените се занимават с ръкоделие, бродерии, плетива. Цяла зима изработват сувенири, за да ги продават лятото на туристите. Облеклата са им много любопитни и са свързани със стара традиция. Когато мъжете им трябвало да си идват от риболов, жените се събирали на ръба на скалата и ги чакали. Но вятърът често повдигал роклите им. Затова обличали по няколко тежки фусти, за да не може игривият вятър да ги повдигне.

В центъра на града има малка църква-параклис. Но тя е изключително специална. Тук се пази икона на черна Дева. Наричат я така, защото е изработена от абанос. По време на лов на краля и неговите приятели, пада гъста мъгла. Един от благородниците – Дон Педро се загубил, докато преследвал елен. Препускал в мъглата, докато конят внезапно спира вцепенен. Дон Педро слиза от коня, опипвайки земята. Разбира, че се намира на ръба на скала и не трябва да мърда. Когато мъглата се вдига, вижда на колко опасно място е застанал. Той заповядал да се направи малък параклис в знак на благодарност, че е оцелял. Когато започват да копаят за основите, откриват малко сандъче с папируси и черната Дева. Пише, че тя е заровена там от монаси, които бягат. Така покрай параклиса се заселват хора и се образува градчето.

След като разгледахме Назаре, тръгваме към Баталя, където се намира  уникален манастир. Той е сякаш изплетен на една кука. Като каменна дантела, обвита около сградата. Строителството на манастира започва през 1385 г. по нареждане на Жоау I, в знак на благодарност към Дева Мария за удържаната от краля победа над кастилците в битката при Алжубарота. След края на битката, се зарекъл, че ще стреля и където падне стрелата, там ще построи манастир. Така избира мястото му. Самият крал и неговото семейство са погребани вътре.

Шест последователни крале продължават изграждането на манастира и са намерили тук последен покой. Едни от тях са Дуарте I и принц Енрике Мореплавателя. Строителството спира само през 1517 г., когато основните сили са съсредоточени за изграждането на манастира Жеронимуш в Белен. През XIX век в Баталя са провеждани мащабни възстановителни работи, а през 1980 г. е открит национален музей.

Всичко това можете да гледате в Професия турист Пътувайте с нас, като се абонирате за канала ни тук

 

Може също да прочетете

Остави коментар