Защо Назаре е най-опасното място за сърфиране

от Адриана

Португалия не спира да ни изненадва. Тук всяко градче има свой почерк и характер. Носи история, легенди и се опитва да ги запази и предаде във времето. Точно това видяхме в Назаре и Баталя.

Португалия е известна с прекрасните си условия за сърф. Разказвала съм ви за плажът Гиншу, където се взимат първите уроци. Време е да ви покажа и къде се провеждат едни от най-опасните състезания. Това е Назаре. Прекрасно градче, известно с най-високата вълна измерена някога – цели 32 м. Сега океанът изглежда спокоен и равен, като езеро, но при определени условия тук вълните стават огромни.

Един от най-големите световни професионални сърфисти Гарет Макнамара през 2011 г. поставя световен рекорд, като обяздил 23.8 м вълна. Две години по-късно подобрил собствения си рекорд, като се качва на 30 метрова вълна.

Назаре е един от най-известните португалски курорти. Заради уникалните условия, тук кацат цели самолети със сърфисти.  Населението на града е около 15 хил. жители. Основното им препитание е риболов. Можете да опитате сушена риба, местен деликатес. Жените се занимават с ръкоделие, бродерии, плетива. Цяла зима изработват сувенири, за да ги продават лятото на туристите. Облеклата са им много любопитни и са свързани със стара традиция. Когато мъжете им трябвало да си идват от риболов, жените се събирали на ръба на скалата и ги чакали. Но вятърът често повдигал роклите им. Затова обличали по няколко тежки фусти, за да не може игривият вятър да ги повдигне.

В центъра на града има малка църква-параклис. Но тя е изключително специална. Тук се пази икона на черна Дева. Наричат я така, защото е изработена от абанос. За начина по който е открита тази икона, разказват и стенописите и картините в параклиса. Гледайте историята във видеото на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ 

След като разгледахме Назаре, тръгваме към Баталя, където се намира  уникален манастир. Той е сякаш изплетен на една кука. Като каменна дантела, обвита около сградата. Строителството на манастира започва през 1385 г. по нареждане на Жоау I, в знак на благодарност към Дева Мария за удържаната от краля победа над кастилците в битката при Алжубарота. След края на битката, се зарекъл, че ще стреля и където падне стрелата, там ще построи манастир. Така избира мястото му. Самият крал и неговото семейство са погребани вътре.

Шест последователни крале продължават изграждането на манастира и са намерили тук последен покой. Едни от тях са Дуарте I и принц Енрике Мореплавателя. Строителството спира само през 1517 г., когато основните сили са съсредоточени за изграждането на манастира Жеронимуш в Белен. През XIX век в Баталя са провеждани мащабни възстановителни работи, а през 1980 г. е открит национален музей.

Всичко това можете да гледате в ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и да се абонирате за канала ни в YouTube

 

СТАТИИ И ВИДЕО ОТ ПОРТУГАЛИЯ

Цветният и вълнуващ Лисабон 

Тайният десерт и съкровището на Гулбенкян 

Тайните на имението Кинта де Регалейра в Синтра 

Там, където свършва земята и започва морето… 

Чудесата на Девата от Фатима 

„Сватбеният град“ Обидош 

Как се живее в най-богатите райони в Португалия? 

автор: Адриана Русенова

 

Може също да прочетете

Остави коментар