Тайните на имението Кинта де Регалейра в Синтра

от Адриана

Португалия е изпълнена с приказни места и Синтра е едно от тях. Районът е пълен с имения и дворци, запазени почти непокътнати. Често са наемани за декор на филми, като „Алиса в страната на чудесата“. 

В сърцето на града се издига Националният дворец. От 15 век до 1910 г. се използва за резиденция от португалската монархия. Това е дворецът, в който крал Алфонсо VI (1650 г. ) е бил затворен след като брат му го определя за твърде нестабилен, за да управлява страната. Въпреки че отвън изглежда семпъл, вътрешността на двореца е доста богато украсена. Стаите са изрисувани с картини, разказващи историята на двореца. Най-известната стая е свързана с дворцовите интриги и клюки, разпространявани от придворните дами.

Градът не е голям и най-добрият начин да усетите атмосферата е да се разходите пеша. Разположен е на хълмове и възвишения, така че се пригответе за катерене до едни от най-известните дворци.

Няма как да пропуснем да посетим и една от най-големите забележителности тук и може би най-впечатляващата – имението Кинта де Регалейра. То привлича не само с красивите градини, неповторима архитектура и тайни послания, а и с неговата история. Собственик е милионерът Антониу Монтейро, дошъл тук от Бразилия. Обожавал жена си и двете си деца. Той построява това имение само за тях, неговото семейство. На площ от 4 хектара са разположени дворецът, сгради за прислугата, градинарите и всички, които се грижат за този палат, както и складове за храна, вода и други запаси. Всички те са скрити между растения или скали.

Монтейро е бил масон и всестранно развит. Той експериментира с химически опити, препарира животни, колекционира книги и скъпи предмети. Библиотеката му наброявала 60 000 книги, сред които изключително ценни издания.

Под цялото имение има прокопани тунели и пещери, където са се провеждали тайни ритуали. Едно от най-впечатляващите съоръжения тук е кладенецът на познанието. Той отвежда към тунелите и залите за ритуали. Кладенецът е на 9 етажа, което символизира 9 месеца бременността, 9 кръгове на Ада, живота и смъртта – от тъмно на светло. Дълбок е 27 метра. Не само красиво, но и много мистично.

От кладенецът преминаваме в тунели, които водят към различни стаи и тайни помещения. Прилича на лабиринт. В имението всичко е проектирано така, че да бъде дискретно. За гостите има отделен вход още от улицата, отмества се стена и се тръгва по таен тунел, който води към кладенеца и пещерите.  Изключително важно било никой да не знае кой влиза и излиза.

Къщата е не по-малко впечатляваща. Ако подземията са били посветени на тайната същност на Антонио де Монтейро, то къщата е била отдадена на неговото семейство – съпругата му е двете деца. Всичко там е свързано с тях. Всеки един детайл е по поръчка. Подът в различните помещения представлява невиждано красива и прецизна мозайка, с различни мотиви, картини и елементи. Таваните са богато украсени с орнаменти или дърворезба. Тази къща може да се сравнява с много известни дворци по света.

Една от стаите зашеметява с т.нар. метални тапети. Върху винена стена са монтирани метални плочки с преплитащи се символи и изписани имената на Антонио и съпругата му. Стаите са доста, като всяка има свой характер и послание. А семейството наднича от всеки ъгъл. Дори дръжките на вратите са с техните ликове. Могат да се видят и много техни снимки.

Питате се какво се е случило със семейство Монтейро. Ами след смъртта на родителите си, децата продава всичко и се връщат в Бразилия. За кратко имението дори било собственост на голяма международна компания, която го използвала за модни дефилета, фотосесии и различни мероприятия. След като го експлоатирали, изгубили интерес. Тогава общината успява да го откупи и го отваря за посещения.

Вижте приказното имение и Синтра във видеото на Професия турист:

автор: Адриана Русенова

Може също да прочетете

Остави коментар