Тайният десерт и съкровището на Гулбенкян

от Адриана

След като се разходихме в централната част на Лисабон, се отправяме към района Белем. Тук е една от емблемите на града – кулата Белем и манастира Жеронимуш от 16 век, оцелял от земетресението.

Тук е и най-известната сладкарница в Лисабон, където се правят традиционните кошнички на фурна с яйчен крем, наричани Pastel De Nata. До днес рецептата се пази в тайна. Съставките вече са известни, но не и точните пропорции. Пещта се държи под ключ. Само главният сладкар и собственикът имат достъп до нея.

Манастирът Жеронимуш е върхово постижение на португалската архитектура. Построен е в стил Мануелино, популярен през 15 век, и кръстен на името на крал Мануел I, който управлява Португалия от 1495 г. до 1521 г. Характеризира се с пищната украса и много орнаменти. Любопитно е, че в декорацията се вплита много морска тематика. Сложна комбинация от усукани корабни въжета, раковини, вълни, риби, котви и корали. Те се редуват с традиционни готически орнаменти. Смята се, че този стил в строителството е вдъхновен от Великите географски открития, превърнали Португалия в богата империя.

Има и едно място в Лисабон, което не бива да пропускате. След всички задължителни забележителности, си оставете време да разгледате и фондация Гюлбенкян. Звучи скучно и странно, но това е огромна колекция от ценни предмети от различни епохи, които си заслужават вниманието – древните египетски и месопотамски паметници, антични керамика и нумизматика, предмети на изтока, както и на арменското изкуство. Освен пищните мебели, уникални картини и предмети, донесени от цял свят, затаяваме дъх пред богатата колекция от прибори за маса от сребро на последния руски император.

Интересна е и историята на основателя Калуст Гулбенкян, който играе важна роля в развитието на нефтодобива в началото на 20 век. Придобил значително богатство, Гулбенкян завещава голяма част от него на Португалия в знак на благодарност, че му е дала подслон през Втората световна война.

Лисабон ни изненада изключително приятно. Прекрасен град, за който един ден определено не стига. Но това е повод да се върнем пак.

А до тогава пътувайте с ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за канала ни в YouTube , защото ни очакват още много любопитни места по света!

СТАТИИ И ВИДЕО ОТ ПОРТУГАЛИЯ

Цветният и вълнуващ Лисабон 

Тайните на имението Кинта де Регалейра в Синтра 

Там, където свършва земята и започва морето… 

Чудесата на Девата от Фатима 

„Сватбеният град“ Обидош 

Как се живее в най-богатите райони в Португалия? 

Защо Назаре е най-опасното място за сърфиране 

автор: Адриана Русенова

Може също да прочетете

Остави коментар