Там, където свършва земята и започва морето…

от Адриана

Португалия е толкова различна и колоритна, че две съседни градчета нямат нищо общо. Да не говорим, ако се разходите на по-далечно разстояние. Всеки район има свой характер и своя история. Докато пътуваме от едно място на друго, обикновено избираме пътя покрай океана. Не можем да се насладим на тези бушуващи вълни и силата, с която се разбиват на пяна. В Португалия всички плажове са със син флаг, екологично чисти. Плажната ивица е широка, а пясъкът изключително фин.

За хората с желание за силни емоции, няма как да гледат вълните и да стоят мирно на плажа. На тях им се иска да обяздят някоя вълна. Най-доброто място за първи уроци по сърф е плажът Гиншу. А един от най-добрите инструктори е българин.

Районът е много красив. Наоколо има голф игрища, реновирани имения и резиденции. В Португалия природата се пази изключително много. Цени се екологично чистото и натуралните неща. Извън града, няма високи сгради, бетон и презастрояване.

По криволичещите улички, покрай плажове и между имения, стигаме до едно зашеметяващо място. Кабо да Рока е най-западната точка на Европа. Заставайки на скалата, издигаща се 140 м над бушуващите океански вълни, се чувстваме буквално накрая на света. Мястото е изключително ветровито и бъдете внимателни. Много хора са направили последните си снимки тук, завихрени от вятъра.

Кабо да Рока има и историческо значение. Именно тук през 1722 г. е построен първият морски фар в Португалия. Реставриран е няколко пъти, но в сегашния си вид е от 1842 г. Висок е 150 м, а мощният му лъч може да се види от 45 км в морето. Има също пощенска станция, ресторант и магазин за сувенири. От тук можете да си вземете красив сертификат, на който пише: „Тук, където земята свършва и започва морето“

На тази планина има много силен вятър. Къщите са вкопани в земята, за да се защитят от вятъра. Жените се занимават с разсад на дървета и растения, а мъжете с риболов. Хващат предимно октоподи. В Португалия е забранено по Коледа да се отсича елха. Украсяват се засадени дървета на двора или в саксия.

В Португалия дори и най-малкото селце е добре поддържано, чисто и подредено. Градчетата и селцата са като резерват. Заради влагата фасадите бързо се развалят. Има закон, според който на всеки 5 години, собствениците на блок или къща са длъжни да я ремонтират.  Ако откажат, общината извършва ремонта и изпраща сметката на собствениците. Всеки е длъжен да се грижи за частната си собственост, както и градината. Дори частна гора трябва да се поддържа, защото лятото е много горещо и често избухват пожари. От жегите евкалиптът сам се възпламенява.

Вижте прекрасната Кабо да Рока във видеото на Професия турист и пътувайте с нас по света, като се абонирате за канала ни тук

Автор: Адриана Русенова

Може също да прочетете

Остави коментар