Цветният и вълнуващ Лисабон

1 част

от Адриана

Дойде време с колегите от Професия турист да стегнем куфарите и да поемем към една отдавна набелязана дестинация – Португалия. Това е петата по сигурност държава в света. Изключително спокойно място. Тук няма да чуете клаксони, ругатни или скандали. Животът е добре организиран, всичко е красиво, подредено и поддържано. Кухнята е превъзходна, като предлага предимно морска храна. Общо взето местните си живеят спокойно, дори флегматично. И не случайно са дълголетници. Грижат се за себе си, спортуват много и се радват на времето си.

В центъра на Лисабон повечето сгради са от 18 – 19 век. От стария град почти не остава помен. В онзи момент Португалия процъфтява. Богата и могъща държава, владееща огромни територии. Около 300 000 души живеят в столицата, която е важно пристанище и играе огромна роля в световната търговия. Всичко това рухва в Деня на Вси светии през 1755 г. 

Сутринта на 1 ноември хората са изпълнили църквите за празнични литургии, когато всичко започва да се люлее. Буквално за няколко минути мощно земетресение от 9-та степен срива града. От запалените свещи избухват и огромни пожари.

Оцелелите се оправят към пристанището, но там ги очаква друго бедствие – невиждано цунами. Този ден загиват между 70 и 100 хил. души. Градът е почти изравнен със земята.

Премиерът маркиз де Помбал обаче бързо се заема с реконструкцията на града. Една от поставените задачи е новите сгради бъдат проектирани така, че да издържат на земетресения. Построяват ги на дървена основа, за да се поклащат при земетресение, но не и да рухват. Покрити са с плочки, за да се предпазват от пожар и от горещите температури. В последствие стават запазена марка на Лисабон.

Освен 90% от сградите в града, е разрушена и кралската библиотека със 70 000 тома, кралският дворец „Рибейра“ и целият район на квартал „Байха“. Оцеляват единствено манастира „Жеронимуш“ в квартала „Белем“ и жилищен район – „Алфама“. Днес това е едно от любимите места на туристите, а тогава обитаван от бедни хора. Спасява го високото място и скалата, върху която е построен. Така вълните на цунамито не достигат до него.

Кралското семейство също оцелява. Крал Жозе I Реформатора отишъл рано на църква, защото му предстояло семейно пътуване до Кашкайш.

Тази трагедия ражда и едно изкуство – музиката фадо. След земетресението хората били отчаяни. Буквално за 3 минути загубили всичко. Сеизмолозите до днес нямат обяснение как земетресението е хоризонтално и вертикално. На брега на морето седяла жена, която толкова отчаяно плачела, че гласът й звучал като напев. Тъжно и безсилно, загубила всичко в живота си – къща, дом, семейство. Така се ражда музиката фадо, която е под защитата на ЮНЕСКО за нематериално наследство.

Лисабон е построен върху седем хълма. За да погледнете от високо, можете да използвате хилядите стъпала и вити стръмни улички или пък асансьори и въжена железница. Най-известният асансьор е „Санта Жуща“ (Santa Justa), построен от ученик на Густав Айфел, автора на Айфеловата кула. Ние предпочитаме колоритните улички с изненадваща посока, изпъстрени с малки магазинчета и семейни ресторанти. Често се преплитат с тесни трамвайни трасета. Най-известният ретро трамвай тук е номер 28. Трака по улиците на Лисабон от 1873 г. насам и е туристическа атракция. Той минава през най-тесните трасета. На места се разминава със сградите буквално на сантиметри. Не само линия 28 е атрактивна, а всяко малко трамвайче разкрива красиви гледки и носи от емоцията на Лисабон.

Докато разглеждаме наоколо, вниманието ни привличат нетипичните тротоари. Те са сякаш произведение на изкуството и всъщност е точно така. Покрити са с малки бели и черни павета от базалт и варовик, подредени в различни декорации и форми. Това е едно от традиционните изкуства в Португалия, запазено от десетилетия.

Днес в Лисабон няма и спомен от онази голяма трагедия. Градът е изключително модерен, подреден, колоритен и приветлив. Развиващ се бизнес и търговски център, той приютява хора от цял свят. Тук живеят много известни личности, холивудски звезди и богати фамилии. Местните ни споделят, че се чувстват добре, спокойно и някак лесно се живее. Има правила и всички ги спазват. Португалците са изключително дисциплинирани. Може би и самото земетресение възпитава у тях търпение и сила. Като едни от най-големите колонизатори, властната империя е върната в началното си развитие само за 3 мин. Цялата държава претърпява психическа промяна. Научават се да се владеят, да се мобилизират и продължават. Те са положителни, изключително точни и се опитват да гледат всичко от хубавата страна. Не случайно тази страна привлича и толкова много туристи. 5 поредни години печели най-престижната международна награда за туризъм. При 10 млн. население, Португалия посреща 21 млн. туристи годишно.

Какво представляват традиционните кошнички с яйчен крем – Pastel De Nata и защо рецептата им се пази в тайна? Каква е историята на манастира Жеронимуш, единствен оцелял от разрушителното земетресение и какви съкровища се пазят във фондация Гулбенкян? За това ще ви разкажем във втората част на Професия турист за Лисабон. 

Може също да прочетете

Остави коментар