„Сватбеният град“ Обидош

от Адриана

Имало едно време…така започват всички приказки и се разказва за принцове и принцеси, замъци и предания, достигнали до нас през вековете. Така се почувствахме, стъпвайки в Обидош. Градче, колкото шепа, а събрало толкова много история.

Обидош е един от най-добре запазените средновековни градове в Португалия

Градчето не е било популярно до 1282 г., когато Дон Диниш вместо годежен пръстен, подарява Обидош на бъдещата си съпруга Изабела. Този жест допада и на други владетели, като следващите 600 години всеки португалски монарх прави същото, утвърждавайки го като „Домът на кралиците“ или „Сватбеният град“.

Тази традиция продължава, докато един ден синът на доня Елеонор се дави и тя от мъка се оттегля тук. Малко по малко това става женско градче. С нея пристигат и придворните дами, както и други принцеси и благороднички. Съседното градче пък било пълно с бременни богати наследници, които се отдавали на почивка преди важния ден. Там имало и минерални бани, които им действали благоприятно. Така двете села се превърнали в женско царство. Доня Елеонор дори построила акведукт, за да стигне минералната вода и до Обидош.

Градът почти не се е променил от времето на сватбата на крал Диниш и Изабела: калдъръмените му улици и стръмните стълбища се издигат към укрепленията, откъдето можете да разгледате местността, осеяна с вятърни мелници и лозя. Старите средновековни къщи са превърнати в музеи и ателиета за занаяти. Тук можете да опитате и прочутия вишнев ликьор в шоколадова чашка.

Всяко дюкянче е като страница от приказка. То крие своя история и се опитва да я разкаже на посетителите. Влезте, поседнете и я чуйте. Тя е в ръчно направеният хляб и тестени вкусотии, току що изкарани от пещта, в ръчната бродерия или картини с плочки азулежу, в малката шоколадова чашка с ароматен ликьор. Обидош е толкова живописен, че сякаш е нереален.

Намерете време да посетите и замъкът, който се смята за едно от чудесата на Португалия. Той е свидетел на борби за трона и политически промени. Замъкът  осигурява уединение, безопасност и чувство за свобода на кралските особи. Затова те обичали да инвестират парите си в него. Бил е пристан на кралици с разбити сърца и безопасно пристанище за някои крале.

Вижте приказния Обидош във видеото на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за канала ни в YouTube 

СТАТИИ И ВИДЕО ОТ ПОРТУГАЛИЯ

Цветният и вълнуващ Лисабон 

Тайният десерт и съкровището на Гулбенкян 

Тайните на имението Кинта де Регалейра в Синтра 

Там, където свършва земята и започва морето… 

Чудесата на Девата от Фатима 

Как се живее в най-богатите райони в Португалия? 

Защо Назаре е най-опасното място за сърфиране 

автор: Адриана Русенова

Може също да прочетете

Остави коментар