Какво да си купим за спомен от Египет?

Благовонните египетски масла и известният алабастър

от Адриана

Египетските масла са в основата на много световно известни парфюми. Посещаваме фабрика, където ни разкриват малко от тайните на прекрасните аромати.

Хубавите аромати от Египет са на почит от дълбока древност. С благовонни масла са мазани и мумиите преди да ги запечатат.

В Египет се отглеждат много цветя и растения, от които се извличат маслата. Климатът позволява да се отглеждат по няколко реколти в годината. Как се получава маслото – студен извлек от растението с пресоване. Разделят ги на три групи – основни извлеци, като лотос, роза, жасмин, мимоза, нарцис, лимон, ванилия, гардения и други. От техните смеси се получават уникални аромати на египетски парфюми. Най-популярните са Клеопатра, Тутанкамон, Нефертити и Тайната на пустинята. От личен опит мога да кажа, че си заслужават и наистина имат интересен и дълготраен аромат. Маслата са гъсти и много силни, като аромат. За да си направите парфюм, трябва да ги разредите с глицерин и спирт.

Третата група е за медицински цели – сандалово дърво, жожоба, алое, евкалипт, ментол и други. Всяко масло има различни лечебни свойства или носи послание.

В магазина има и ръчно направени стъклени шишенца за масла. Те са толкова красиви и фино изработени, че изглеждат като бижута. Вярно е, че струват колкото парфюма, но това е хубав подарък и спомен от Египет.

 

По пътя се отбиваме и до фабрика за алабастър, което е вид мрамор. Наблизо има кариери. От него се правят различни статуетки, вази и украси за дома. Показват ни процеса на работа. Всичко се прави ръчно и е доста трудоемко. Първо е грубата заготовка – камъкът да се оформи. После започва финото търкане с пила. Ако се прави ваза, се оформянето, се увива с парче плат, за да не се напука при пробиването на дупката в средата. След няколко дни се маха и започва внимателно пилене. Алабастърът е прозрачен на слънцето и дава много красиви отблясъци.

Тук се правят и статуетки от базалт. Той е сив, но ако се покрие с къна, става черен.

Върху камъка се рисува с естествени бои. Те не се отмиват и не променят цвета си с времето.

Истинските стойностни статуетки се продават в магазини. Цената е висока, но ви се дава гаранция за качество.Картуш от Египет Често на сергии ще видите подобни, но доста евтини. Те имитират камъка, като се правят в калъп от мраморно брашно. Черните дори са пластмаса, гипс или друг евтин материал. При най-малкия удар се чупят или нараняват.

Най-често се изобразяват фараони, египетски богове, животни, които носят късмет, както и типичните египетски знаци – скарабей – символ за късмет, инк – за дълголетие, окото на Хор – за защита.

Хубав сувенир от Египет е медальон, наричан картуш, с името ви на египетски йероглифи. Някога така са изписвали имената на фараоните и са вярвали, че картушът ги пази и закриля, носи късмет и успехи.

Всичко това можете да видите във видеото на Професия турист и да се абонирате за канала ни тук

Може също да прочетете

Остави коментар