С нощен влак до Кайро

от Адриана

Бяхме на круиз по Нил, возихме се на файтон, но приключението в Египет няма да е пълно, ако не се качим и на влак. И не само това, а и да спим в него. Ще прекараме нощта тук, а сутринта ни очаква Кайро.

Купето е малко, но има всичко необходимо. Едно легло на втория етаж, а под него диван с масичка по средата. Като стане време за лягане, се сгъва и също става на легло. Разполагаме и с компактна мивка и чисти хавлии. Има и вагон-ресторант, от където да поръчаме топли и студени напитки. Сервира се вечеря и закуска, които са топли и вкусни.

Влакът преминава през доста селища, пустинни местности и земеделски райони.

Рано сутринта пристигаме в Кайро. Навлизаме в града и сме леко потресени. Някои квартали приличат на сметище. Има блокове, в които не е сложена достатъчно арматура. Плочата пропада, но това не пречи да продължи да се строи нагоре. Просто на тези етажи никой не живее.

Други сгради са проектирани за 4 етажа, а са издигнати 7. Съответно конструкцията не издържа и се срутва. Но и това е обичайна гледка. На покривите на много блокове се гледат кокошки, гълъби или други животни.

Така стигаме до пирамидите в Гиза. Разположен на западния бряг на Нил, градът е една от най-известните туристически дестинации. 

Кайро е огромен мегаполис. Видяхме грозните и полуразрушени квартали, но има и друга страна – нови сгради, красиви небостъргачи, луксозни хотели.

Населението на Кайро бързо нараства през последните десетилетия. Градът е дом на два пъти повече хора, отколкото през 1960г. Поради невъзможността градът да поеме всички новодошли, около него се формират няколко сателитни града. Не се знае точно колко хора живеят тук, защото в Египет няма задължителна регистрация. Според преброяване и неофициални данни излиза, че почти една трета от цялото население на Египет е в Кайро.

Как прекарахме нощта във влака и какви са ни впечатленията от Кайро вижте в Професия турист. Абонирайте се за канала ни тук 🙂

още снимки:

Може също да прочетете

Остави коментар