Храмът на Изида достъпен само по вода

от Адриана

Близо до Асуан се намира и храмът на Изида. Разположен е на остров и е достъпен само по вода. Той е един от храмовете, преместени при строежа на язовира. Вървейки към лодката, от всички страни ви съпровождат търговци. Предлагат от полускъпоценни камъни до ръчно направени статуетки и бижута. Качват се и на лодката, за да имате време по пътя да обмислите дали искате да си купите нещо. Но не си мислете, че слизайки от лодката сте се отървали…на кея ви чакат още…Но това е част от чара на Египет. Поглеждайки храма, в основите на който спира лодката, забравяте за всичко.

Остров Филе днес не съществува, храмът е пренесен на остров Агилика, на 500 м от първоначалното му местонахождение. Счита се, че това е мястото, където е погребан бог Озирис и се посещавал само от жреците. Реконструкцията се извършва изключително прецизно. Запазва се оригиналният вид и разположение на комплекса. Дори се озеленява островът, за да прилича на предишното местоположение.

Храмовете са били изрисувани с ярки цветове, парченца от които могат да се видят на някой места. Вграждани са скъпоценни камъни и злато. За украсата само на един храм са използвани до 1 тон злато.

Този комплекс всъщност е едно от последните останали места, където древната религия оцелява след пристигането на християнството в Египет. Официално е закрит през 550 г. Тогава ранните християни използват главния храм на острова като църква. Това е причината за оскверняването на някои от фигурите на древните богове, тъй като ранните християни често се опитвали да премахнат езическите изображения от новопридобитите си светилища. Храмът на Изида е главната забележителност тук, но на острова има още няколко по-малки храма, които също не са за пропускане.

Изида е древноегипетска богиня на магията, символ на семейството, хармонията, мъдростта и брачната вярност. Египетските жени търсят помощта на богинята, когато техните деца са пострадали от ухапвания от скорпиони и змии. Отъждествявайки раненото дете с Хор – синът на Изида, се надяват да получат помощ от състрадателната майка. Изида може да бъде видяна и в изображенията по ковчези и саркофази: като жена с трон на главата и криле, с които закриля мъртвия.

Вечер атмосферата в храма е неузнаваема. Както при други храмове, които посетихме, тук също има специално осветление. Понякога дори се прави и светлинно шоу, за което казват че е особено впечатляващо.

Разгледайте храма на Изида с ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за канала ни в YouTube 😊

СТАТИИ И ВИДЕО ОТ ЕГИПЕТ:

Почивка в Хургада и гмуркане в Червено море 

Свещени египетски ритуали в храмовете в Карнак и Луксор 

Къде отиваме с раздрънкани карети в грозния Едфу? 

Какво крие Долината на царете в Египет? 

Скандалната жена-фараон Хатшепсут 

Защо мумифицирани крокодили охраняват храма в Ком Омбо? 

На ръба на язовирната стена в Асуан 

С нощен влак до Кайро 

Мумии и фараони в музея в Кайро 

Великите египетски пирамиди – винаги впечатляват! 

Какво да си купим за спомен от Египет? 

автор: Адриана Русенова

Може също да прочетете

Остави коментар