Свещени египетски ритуали в храмовете в Карнак и Луксор

от Адриана

Богатството на Древен Египет са храмовете, а най-големият, както твърдят местните, е Луксор. Казват, че е като карта на Древния свят.

В Луксор има 24 храма, посветени на различни богове, но най-голямо внимание се обръща на Амон Ра. Храмът се намира в Карнак на 2 км от град Луксор.

За да влезем в храма, минаваме по алея от сфинксове с глава на овен. Те са символ на разум и мъдрост. Казват, че това изобразяване тръгва от фараон, роден под знака на Овена. Сфинксът се определя за пазител на храмове или гробници и затова се е поставял някъде в околностите.

Комплексът представлява град от храмове. Простира се на 840 дка и е разделен на три района. Строителството му започва 2000 г. пр.Хр. в чест на Амон Ра, Мут и Консу. По-голямата част от храмовете са недостъпни заради реставрация. Но можем да разгледаме главния храм, изпълнен със символика и послания от древни времена. Размерите му са колосални. Централно място заема колонна зала, която се състои от 134 масивни колони. Високи са 23 метра. Стенописите ни разкриват, че на това място са се провеждали свещени египетски ритуали. Подробностите за тях са били пазени в тайна и затова много от тях са загадка за нас.

В комплекса има още няколко по-малки храма и свещено езеро.

Някога имало 79 обелиска в Египет. Сега са останали само няколко, като повечето са изнесени в чужбина. Един от тях краси площада пред Синята джамия в Истанбул, други се намират в Италия, Франция и къде ли не по света.

Когато откриват храма, той е бил почти засипан. Това е помогнало да се запази голяма част от него.

По време на разлива Нил е стигала чак до тук. По водата са пренасяли огромните каменни блокове за строежа. Използвали водата и по време на най-важния им празник. Свещеното езеро било свързано с Нил. Изваждали статуята на Амон Ра от храма и с лодка я пренасяли до храма от другата страна на реката.

За разлика от съвременните религиозни храмове, древноегипетските храмове се смятали за домове на боговете и владетелите, на които са посветени. В тях се извършвали и различни ритуали. Обикновените хора можели да пристъпят в тях само по време на големи празници и фестивали.

Зимата в Египет продължава 2 месеца, като дневните температури падат до 18-20 градуса. Един път на 20 години вали и сняг. Около реката е изключително зелено, но 66% от територията на страната е Сахара. В различните райони цветът на пясъка варира от ситен жълт прах, до червеникав и по-едър. Всяко едно кътче обаче е неповторимо и изключително интересно. Тук са снимани и доста филми, като използват пустинята и острите планини за естествен декор.

От най-магичните гледки в Египет са храмове преди залез слънце. Последните лъчи се промушват между каменни блокове на хиляди години, за да ни разкрият древни послания и любопитни изображения.  

Храмът в Луксор е строен от двама фараони. Започнат от Аменхотеп ІІІ и завършен по времето на Рамзес ІІ. Негова статуя ни посреща на входа. Някога пред храма е имало два обелиска, но днес е останал само един. Другият е подарен на Париж. От своя страна те подарили часовник, който не работел до преди 3 години, когато решили да го ремонтират и може да се види в Кайро. На самия Обелиск има молитви, които помагат на душата на фараона да се изкачи до небето. Обелиските се поставят, за да се вижда отдалеч, че това е храм. Върховете им били покрити със злато, което отдавна го няма. А храмовете били изключително красиви – изрисувани с цветни натурални бои, украсени със злато, сребро и скъпоценни камъни.

Това е южният дом на Амон Ра. От храма в Карнак пренасяли статуята по свещеното езеро, до Луксор. Тези два храма са свързани и с алея от сфинксове. Лицата им са различни. Теориите за това са две – фараонът е събрал художници от различни краища от страната и всеки от тях е оставил своя уникален почерк или самите сфинксове са събирани от различни места в Египет.

Храмът бил използват от римляните и за военни лагери. Но не са унищожили нищо. Напротив, съхранили са го, като покривали египетските елементи с мазилка и рисували отгоре. Днес могат да се видят части от рисунки и от този период – военен съвет, орел и други.

Любопитното за този храм е, че има два олтара един в друг с рисунки от 4 и от 14 век.

Храмът е просторен с много колони и вътрешни дворове. Едно от най-внушителните места е Слънчевият двор. 40 колони образуват колонада на тържествени процесии, а най-старата част е централното светилище.

Името Луксор произлиза от арабски. Откривайки храмовете, арабите решили, че това са дворци, в които живеели местните владетели. Сградите били много красиви. Богато изрисувани и украсени със злато и сребро, а вътре – богатства и скъпоценни камъни. Затова го свързали с лукс и власт. Самите дворците на владетелите всъщност се строели от кирпич и не били особено стабилни. Затова и от тях няма останало почти нищо. Както вече ви казах, те смятали, че трябва да използват земния си живот, за да се подготвят за голямото пътуване във вечността. А подготовката започвала още с качването на престола, понякога и по-рано. Строили храмове и гробници и в тях насочвали цялото си внимание и величие.

Залязващото слънце ни разкрива една друга атмосфера. Усещане за безвремие, древни тайни и мистика. Изпълнен с емоции и много впечатления приключва денят.

Пътувайте с Професия турист и във Facebook и Instagram, както и в канала ни в YouTube 

Може също да прочетете

Остави коментар