Мумии и фараони в музея в Кайро

от Адриана

Освен пирамидите, задължителна спирка в Кайро е музеят. Това е най-голямото в света хранилище на предмети на древноегипетското изкуство. Неговата колекция наброява над 120 хиляди експоната от всички исторически периоди на Древен Египет. Още хиляди се пазят неразопаковани в складове и помещения, заради липса на място. Поради огромното количество експонати, се налага построяването на нова сграда. Музеят скоро ще бъде преместен близо до пирамидите.

Музей в Кайро, ЕгипетТук можете да видите древни папируси, монети, саркофази, мумии и безценни съкровища. Така изглежда саркофаг отвътре – изрисуван с различни символи и молитви, които да помогнат на починали да намери пътя към небесното царство.

Някога портретите са били малки статуетки. Освен владетелите, други нямали право да се увековечават така. Но богати хора и жреци също си поръчвали и ги заравяли някъде, за да останат за поколенията.

Едни от най-уважаваните хора са писарите. Те знаели 3000 знака от общо 8000, въпреки че се употребявали 24. Считат се за основоположници на стенографията и документирали изказвания на фараоните и исторически събития.

Относно знаците, да ви разкажа нещо интересно. Чудили се египтяните как да отбелязват фараоните, когато починат, защото тялото се скрива със саркофага и никой не го вижда, а душата никой не знае как изглежда и не може да се нарисува. Но името остава. Затова решаваш на малки плочки – картуши, да изписват имената на фараоните. Всеки символ в името е част от характера на човек. Картуши са можели да носят само фараоните, а днес е прекрасен сувенир и амулет. Тази идея тръгва след посещение на английската кралица, когато се чудели какво да и подарят и решили да изпишат името й в картуш. Огражда се със символично въже, което да предпазва човека от лоши помисли и зли сили. На картуша отзяд има три знака – анк – ключ към дълголетие, окото на Хор, който пази от уроки и скарабей – за благополучие, финансови успехи и здраве.

Съкровищата в музея са много. Тук са мумиите на фараони и жреци. Скъпоценности, открити в гробниците,мумии и фараони в музея в Кайро неописуемо красиви саркофази, запазени до днес. Украсени са със скъпоценни камъни, злато и сребро. Тялото било полагано в няколко саркофага, като се изрисували и събития от живота на фараона. В гробницата се поставяли и предмети, които да му служат в отвъдното.

Тук се намират и над 1700 предмета от общо 3500, открити в гробницата на Тутанкамон. Изложени са в зала, в която е забранено да се снима. Това е най-известният фараон, не заради забележителни успехи в управлението си, а заради съкровищата, открити в гробницата. Той се възкачва на престола още дете – на 9 години и умира на 19. Неговата гробница е единствената почти непокътната гробница на фараон, открита до този момент. Две дълги зали и едно по-малко помещение са изпълнени с многобройните експонати. Най-голямото съкровище е погребалната маска, направена от 9 килограма злато и инкрустирана със скъпоценни камъни. Съкровището е отворено за посещение, но абсолютно забранено да се снима.

Зашеметени от видяното, тръгваме из града. Музеят е толкова интересен и богат, че дори да прелетите през него ще ви трябват няколко часа. В него е събрана историята на цели епохи. Кайро е като сърцето на Египет. Ако не видите пирамидите и музея, все едно не сте били тук.

 Разгледайте музея с Професия турист и се абонирайте за канала ни тук

още снимки: 

Може също да прочетете

Остави коментар