Малката Виена – 2 част

от Адриана

Малката Виена, както наричат Русе, продължава да ни изненадва с красива архитектура, приятна атмосфера и забележителности, които трудно успяваме да посетим вече два дни.

След като разгледахме къщата на Калиопа, спираме и пред още един значим за града дом. В него, заедно със семейството си, е живял нобеловият лауреат за литература Елиас Канети. Строена през 1898г, днес сградата е реставрирана и често се използва за неформални артистични събития, пърформанси и концерти.

Русе е пропит с история. На всяка крачка има нещо, което да ни напомня за важни за страната ни събития. Когато сте тук, не пропускайте да посетите пантеона и парка на възрожденците с паметни плочи на загиналите революционери.

Русе, Пантеон (Малката Виена)Пантеонът в Русе е забележителен със своя позлатен купол. След дълги дискусии през 2001 г. на върха му поставят и християнски кръст. В него са погребани 39 известни българи.

Той е национален паметник-костница на героите, дали живота си за освобождението на България. Изградени са и мемориални плочи на 453-ма радетели на българското национално възраждане – четници, просветители, опълченци.  Зад него е Паркът на възрожденците, където могат да се видят паметни плочи на загинали революционери.

Русенци се гордеят с новия паметник на Васил Левски. Чакат изграждането му 20 години, но от скоро той вече е факт.

Средствата за направата му са събрани от Национална дарителска кампания. Паметникът е изработен по проект на русенския скулптор Даниел Кънчев. Висок е над четири метра. Гордо застанал, спокойният поглед на Апостола ни посреща и днес.

Отбиваме се да разгледаме и останките от крепостта Сексагинта Приста. Русе е основан по времето на римскияРусе, Парк на възрожденците император Веспасиан през периода 69 – 79 г. от н.е. като крепост, наречена Сексагинта Приста. Името означава Пристанище на 60-те кораба.

По време на средновековието градът е сред най-добре развитите на територията на страната. През Османското владичество е важна крепост и главна врата на север от Турската Империя. През 16 в. селището се нарича Руси, а през 17 в. се преименува на Русчук.

През 19 в. Русе е първият град в България с подчертано европейски вид, който показва неговия икономически просперитет. Тук се издава първият и единствен по това време вестник на български език в страната. Построена е първата у нас железопътна линия Русе-Варна (1866 г.), първото морско училище (1881 г.), първата метеорологична станция (1883 г.).

Русе се превръща в един от центровете на борбата за духовно и национално освобождение. Тук творят известни чуждестранни и български архитекти, писатели, художници.

От някогашната крепост днес не е останало много. Тя споделя съдбата на останалите крепости по десния бряг на долната  част на река Дунав. Била е разрушена след атаките на авари и славяни в края на VI-ти и началото на VII век. През IX-ти – X-ти век върху нейните руини е изграден средновековния град Русе. А през 20 век част от нея е унищожена при строителството на жп линията и пристанищния комплекс.

Освен да се разходите по крепостните стени, можете да влезете и под земята в добре запазен бункер. Тук ще научите и много интересни истории, включително и тази, че Дракула всъщност е българин. Има много документи и снимки, които го доказват. Ще видите и препариран черен щъркел, който се среща само в района на Русе.

Любимо място за разходка и почивка на русенци е лесопарк Липник. Намира се на 10 км от града, а наименованието идва от огромния масив с липови дървета – 20 000 дка.

Смятан е за най-големия лесопарк на територията на България. Тук се намира и резиденцията „Липник“ на Тодор Живков, както и изворът с „Бялото момиче“. Всяка година в Лесопарка на 2 август – Илинден, се организира традиционен събор.

Изграждането и оформянето на околната зона като парк започва през 1950-те години. Изградени са вили на много предприятия от Русе, ресторанти, изкуствени езера, хотел, зоокът, детски кът, спортна база, къмпинг.

Можете да се разходите покрай прекрасното езеро. По плочките, издигнати във водата, стигате до водни лилии или преминавате на отсрещния бряг.

Тук се провежда и Световната купа по кану-каяк маратон. България завърши в крайното класиране на шесто място с един златен и един сребърен медал.

Състезанието се  организира от Община Русе, Българската федерация по кану-каяк и Международната кану-каяк федерация.

По време на почивките участниците споделиха, че са очаровани не само от красивото място, но и от условията и организацията. Дори и да не сте спортисти, можете да се разходите до това прекрасно място и да се насладите на тишината и хубавата природа.

Разгледайте Русе с Професия турист и се абонирайте за канала ни тук

Може също да прочетете

Остави коментар