Бесарбовски скален манастир

от Адриана

Искам да ви заведа и до още едно интересно място. Недалеч от Русе се намира една светиня, която е по-известна в Румъния, отколкото у нас. 

Бесарбовският манастир е единственият действащ скален манастир на територията на страната.

Намира се в скалите до село Басарбово, край река Русенски Лом. Манастирът е бил изграден през 8-и век по време на Втората българска държава, когато е бил разцветът на скалните църкви по нашите земи. Тогава са получавали голяма помощ от царския двор във Велико Търново. След като България пада под османска власт, манастирът продължава да съществува, но по-скромно, като в него са останали едва 3-ма монаси.

Бесарбовски манастир, РусеСвети Димитър Басарбовски е почитан изключително много в Румъния, както и в други балкански държави. Живял е през 17 в. в близкото село, където  отглеждал овце и е имал лозя край река Русенски Лом.  Водил е скромен живот преди да реши да постъпи в манастир. Имал специално отношение към живите същества. Пример е обетът му да ходи бос с единия крак, с който стъпкал по невнимание малки пиленца.

Разказва се, че Димитър тръгнал по река Лом и намерил пещера с манастир. В скалите продължил отшелнически си живот до последно. Когато възрастта му напреднала и изнемощял, за да не се изкачва високо на скалите, построил колиба близо до реката, както и кладенче в съседство до нея. След това е смятан за лековит и чудотворен.

В края на живота си легнал между два камъка и починал, а тялото му останало нетленно дълго време. Придошлите води на река Русенски Лом отвлекли тялото, което било намерено 33 години след това по чудодеен начин на дъното на реката. Местните са го занесли в черквата в селото, изградена на мястото на бащината къща на светеца, а по-късно и в скалния манастир.

Не само историята на светеца е пленителна, но и самият манастир. Скътан сред скалите, разкриващ уникална гледка от високо, той привлича все повече вярващи и хора, дошли да помолят за здраве или оставят желанието си на листче сред скалите.

Пътувайте с Професия турист и се абонирайте за канала ни тук

автор: Адриана Русенова

Може също да прочетете

Остави коментар