Колко струва една чаша чай в Шри Ланка?

от Адриана

Утрото е свежо и прохладно. Птиците отдавна са започнали своята песен, а ние продължаваме да научаваме нови неща за острова.

До 1972 г. Шри Ланка е известна като Цейлон. От там идва и името на традиционни Цейлонски чай. Само зад една чаша ароматна напитка стои неуморната работа на десетки хора.

Плантацията за чай, в която се намираме, е на 165 години. Това са хиляди хектари с чай. Един корен дава добра реколта 50 г. Като намалее добивът и загуби качествата си, се изкоренява и се посажда нов.

Чаят се бере на ръка, като се откъсват само най-младите листенца. От 8 сутринта до 4 следобед една жена набира до 20 кг. Кошницата се закрепя на главата, за да са й свободни ръцете. Заплащането е равно на 1 кутия чай – 6 долара на ден. Това е най-ниско платената работа и изключително трудоемка. В тази плантация има 75 жени, които берат чай. Всеки ден се събира около 1200 кг чай, като реколтата е целогодишна.

От растението се откъсват само най-младите три листа със стръкчето. След 1 седмица може да се бере отново.

От едно растение се правят зелен, сребърен и черен чай. Сребърният чай е най-нежен, получен от върха на растението. Той и зеленият се пият директно, като се запарват листата. Единствено за черния е нужна преработка.

За получаване на черен чай се използват всички листа. В продължение на 10 часа съхне при естествена температурата. 1200 кг чай стават на половина. След това листата се прехвърлят в машина за разбъркване.  

От горния етаж, автоматично се изсипва в машина, която го нарязва. Може да обработва 275 кг черен чай за 20 мин. От тук отива в машина за сепариране. Малките парченца отиват за най-силен чай, средните за по-слаб и най-големите за най-лек. Разстила се на маси за 90 мин да ферментира. Зелените листата стават кафяви точно заради ферментацията.

Процесът на получаване на чаша черен чай е доста дълъг. Минава и през машина, която нагрява чая за 20 мин навидовете чай в Шри Ланка са много 110 градуса. Така се отделя стъблото на растението и се използва за наторяване. Следва процес на още по-дребно нарязване и на разделяне и опаковане.

Има различни видове опаковки. Разликата е големината на листата и колко фино е натрошен. От това зависи и силата на чая. Той може да бъде овкусен и с различни естествени аромати – ванилия, ягода, мента и други. Полезен е при проблеми със стомаха. За да приготвите хубава чаша чай, водата трябва да заври. Черният чай се запарва между 3 и 6 мин, в зависимост колко силен го искаме. При зелен и сребърен запарването е до 3 минути. Иначе стават горчиви. Те се препоръчват при холестерол. Но най-добре си вземете смес, за да се възползвате от всички най-добри качества. Има и бял чай, който се бере рано сутрин, когато има роса. Той се използва предимно в козметиката и най-вече в кремове за лице.

След като сме опитали видовете чай и видяхме целия процес, не можем да пропуснем да си купим. Но какво да изберем. Опаковките са толкова красиви и разнообразни, че няма как да се спрем само на една. А и това е един от най-добрите подаръци от Шри Ланка.

Гледайте ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за канала ни ТУК

СТАТИИ И ВИДЕО ЗА ШРИ ЛАНКА:

Добре дошли в Шри Ланка! 

Храмът на зъба – най-свещеното място в Шри Ланка 

Танци с традиция в Шри Ланка 

Лъвската скала – крепостта Сигирия в Шри Ланка 

Традиционни занаяти в Шри Ланка 

Сафари в Шри Ланка – заслужава ли си? 

Столицата на Шри Ланка – Коломбо 

Скъпоценни камъни от Шри Ланка – заслужават ли си? 

Хубави ли са хотели и храната в Шри Ланка? 

автор: Адриана Русенова

Може също да прочетете

Остави коментар