Лъвската скала – крепостта Сигирия в Шри Ланка

от Адриана

Лъвската скала или крепостта Сигирия е свързана с легенда за братско предателство и борба за власт. Дали доброто побеждава, ще ви разкажа след малко.

Ако търсите снимки за Шри Ланка, това ще е първата, която ще видите. Скалната колона е висока 200 м., а на върха й има останки от крепост.

крепостта Сигирия в Шри ЛанкаИзбрана е заради стратегическото си местоположение – накъдето и да погледнете, има прекрасна видимост.

Но какво се е случило тук? През 5 век  Кашяпа се възкачва на престола след преврат срещу баща си. Законният наследник, Могалана, страхувайки се за живота си, избягва в Южна Индия. От своя страна, опасявайки се от нападение от Могалана, Кашяпа премества столицата и двореца си тук.

Според една от легендите, когато Кашяпа пленява баща си, го затваря и започва да го измъчва, за да му каже къде са скъпоценностите. Той посочил един извор и казал, че това е неговото съкровище, като имал предвид, че водата дава живот на хората и посевите. Кашяпа не му повярвал и го зазидал жив в стена. Спира извора и източва езерото с надеждата да открие бленуваното съкровище. Естествено, не намира нищо.

Кашяпа управлява 17 години. През това време Сигирия е развита като крепостен комплекс. Повечето от сложните конструкции на върха на скалата и около него, включително отбранителни съоръжения, дворци и градини са от тогава.

Брат му, истинският наследник, се връща да защити трона. Кашяпа цял живот се страхува от тази среща. Въпреки че е добре подготвен и организирал всичко, до битка дори не се стига. Когато брат му застава пред портите на крепостта, дори войската на Кашяпа застава на страната на истинския престолонаследник. Съкрушен той се самоубива на ръба на скалата, пробождайки се с копие.

Могалана връща столицата обратно в Андурадхапура, превръщайки Сигирия в будистки манастирски комплекс, който оцелява до 14 век.

Най-внушителната особеност на скалата била издялана фигура на лъв. Между лапите и челюстта минавала стълба, водеща към двореца. Днес от лъва са останали само лапите и зидария, част от стълбата.

Градините на Сигирия са може би най-важната част на комплекса, тъй като са едни от най-старите изкуствено озеленени градини в света. Те са разделени на три различни, но свързани форми: водни градини, пещерни и скални градини и терасовидни градини. Минахме през тях, но отгоре гледката е поразителна. Градините са построени симетрично и са свързани с външен ров на запад и голямо изкуствено езеро на юг. Всичките басейни са взаимосвързани чрез подземни канали, захранвани от езерото. Впечатляваща е и системата за напояване, изградена в района.

Сигирия привлича интереса и на много археолози. Тя се счита за един от най-значимите градоустройствени обекти от първото хилядолетие, както и за много сложен и креативен проект. Сигирия е съставена от древна цитадела, останките на горния дворец, който е бил разположен върху равния връх на скалата, тераса на средното ниво, включваща Лъвския портал и огледална стена с фрески, долни дворци, намиращи се зад големи градини, и ровове и укрепления, защитавали цитаделата. Мястото е било едновременно дворец и крепост. В горната част на скалата има цистерни, издълбани в скалата. Пътечки и стълби вървят хоризонтално и отвесно. Изкачването им е изморително, така че трябва да сте добре подготвени, с удобни обувки и носете вода.

Минаваме през Скалните градини, съставени от няколко големи канари, свързани чрез пътечки. Повечето от тези канари са имали постройка върху тях. Намерени са дупки, в които са слагали  тухли и греди и са бутали от върха на камъка, ако  приближава враг.

На места се виждат огромни канари, подпрени с каменни греди. Ако се наложи, гредите се чупят и камъкът тръгва надолу.

Наистина Сигирия е не само красиво място, но и забележителна крепост. Все още има много въпроси, на които учените търсят отговор. Ако сте Шри Ланка, непременно елате да видите това място. Заслужава си!

Качете се на скалата с Професия турист и се абонирайте за канала ни тук

 

СТАТИИ И ВИДЕО ЗА ШРИ ЛАНКА:

Добре дошли в Шри Ланка! 

Колко струва една чаша чай? 

Храмът на зъба – най-свещеното място в Шри Ланка 

Танци с традиция в Шри Ланка 

Традиционни занаяти в Шри Ланка 

Сафари в Шри Ланка – заслужава ли си? 

Столицата на Шри Ланка – Коломбо 

Скъпоценни камъни от Шри Ланка – заслужават ли си? 

Хубави ли са хотели и храната в Шри Ланка? 

автор: Адриана Русенова

 

Може също да прочетете

Остави коментар