Първи впечатления от Копенхаген в Дания

от Адриана
Дания, Малката русалка, Копенхаген

След пътуването ми в Швеция е време да отскоча и до съседна Дания или по-точно Копенхаген.

Най-доброто време да посетите Скандинавските държави е юни или юли, тъй като тогава са белите нощи. Наистина уникално явление, а и тогава е отпускарският период за тези държави и движението е доста по-спокойно.

Това е равнинна страна. Надморската височина е максимум 100 м. Вятърът е силен и се обръща за секунди. Както грее слънце, завалява като из ведро.

Дания се заражда от времето на викингите. Условията тук са били много сурови и тези земи не са били толкова предпочитани. Затова и по-късно са населени. На територията на страната има 429 острова.  

Въпреки че сега са като сестри, през годините Дания и Швеция са воювали 13 пъти. При последната война загубва голяма част от територията си.

Правят ни впечатление сградите и обстановката, като цяло. В Стокхолм сградите бяха цветни, с много орнаменти и детайли. Тук те са семпли, в тъмни и убити цветове.

Избягват да използват автомобили. Придвижват се предимно с колело, като имат и всякакви приспособления за багаж, деца или дори ремарке. Условията за този вид придвижване са прекрасни. Дори депутатите ходят на работа с колела. Освен, че е полезно, така се насърчава и облекчаването на трафика.

Дания, КопенхагенТук няма лукс. Хората са земни, практични и няма показност. Това е една от най-богатите държави и с много висок стандарт, в сравнение с останалите скандинавски страни. 27 евро на час е заплащането на труда. Над 3500 евро е стартовата заплата. Ще ви разказвам много за Дания. Сега отиваме към парламента. Пред сградата може да се види и голям паркинг не на лъскави автомобили, а на колела. С тях са дошли народните избраници.

Тук никой не говори на Вие. Обръщат се един към друг на формата „ти“. Единствената официална форма е, когато говорите с кралицата.

В съседство е кралската библиотека, в която се пазят черновите на всички приказки на Ханс Кристиян Андерсен.

На мястото на тази красива сграда, някога е било пристанището. През 1648 г. датският крал Фредерик III основава Кралската библиотека на Дания. От тогава започва и събирането на книги в нея, като до днес са запазени изключително ценни екземпляри. Тук се чете много. Първо, защото прекарват много време вкъщи, особено зимните дни, когато слънцето не се показва. И второ, хората са много любопитни.

За местните има един много любопитен факт. Въпреки че условията за живот не са леки, през зимата повече от тях изпадат в депресии заради липсата на слънце, те се определят като щастливи. Вече две години по ред са на първо място в класацията за най-щастливи хора. Критериите са много и изключително сериозно. Резултатът се обяснява с това, че те успяват да се радват на малките неща. Имат доверие на управляващите и са спокойни в живота си, което е от изключително значение за развитието и плановете на всеки.

Разходете се в Копенхаген с ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за канала ни ТУК

 

Емблемата на Копенхаген е малката Русалка, посветена на приказката на Ханс Кристиян Андерсен.  

Бронзовата статуя е висока само 1,25 м. Тя е една от най-малките градски емблеми в света. Посветена е на балерина, която е играла представлението през 1912 г. Тъжната приказка на Андерсен е от 1837.

През годините малката русалка претърпява доста премеждия – давена е във водата, чупена е, но всеки път изплува гордо на скалата и чака своя принц.

Дания е изключително социална държава и местните получават огромни придобивки. Но хората искат да ходят наДания, Библиотека, Копенхаген работа не зарази заплащането, а заради социалните контактите.

Кралското семейство е с дълги традиции. Днес кралицата е представителна фигура, но е много обичана и почитана. За да поддържа палатите и стандарта на живот, организира приеми и представя страната в чужбина, всеки месец получава по 10 млн. евро. Сумата изглежда огромна, но датчаните смятат, че не е достатъчна и биха могли да й гласуват още малко. Все пак тя е като лицето на Дания.

И една дворцова клюка. Съпругът на кралицата е починал. Като титла е бил принц, но искал да е крал и да е равен с нея. Понеже конституцията не го позволява, той се разсърдил и отказал да бъде погребан на едно място с нея. Сега предварително приготвения златен ковчег за двама ще остане с едно свободно място. Още за дворцовия живот и как е постъпила в децата си гледайте в Професия турист

В Копенхаген се намира и увеселителният парк Тиволи. Той е вдъхновил Уолт Дисни за създаването на Дисниленд. Отсреща е централният площад на града. Твърди се, че сградата на кметството е вдъхновена от главната кула на Пиаца дел Кампо в Сиена, Италия. Дали е така или не, не знам, но определено привлича вниманието и не позволява да я подминете без снимка.

От тук започва и една от най-дългите търговски улици в Европа – Строгет. Преминаването на автомобили по нея е забранено още през 1962 г. Тук можете да пазарувате от безброй малки и по-големи магазини във всички ценови диапазони. А интересен сувенир за дамите е бижута с малка маргаритка. Това е бил сватбен подарък за кралицата, кръстен на нея. Започват от 40 евро.

СТАТИИ И ВИДЕО ОТ ДАНИЯ И ШВЕЦИЯ:

Скандинавска Венеция – Стокхолм 

Из каналите на Стокхолм и бели нощи 

 

автор: Адриана Русенова

Може също да прочетете

Остави коментар