Кристияния в Копенхаген – живот по собствени правила?

от Адриана
Christiania, Kopenhagen, Кристияния, Копенхаген

В Копенхаген има едно прелюбопитно място. Квартал, където хората живеят по собствени правила. В Кристияния живеят около 1000 души, които са си абсолютно самодостатъчни. В този квартал се продават и леки наркотици. Имайте предвид, че е абсолютно забранено да се снима, дори не можете и телефона да си извадите да говорите по него.

Мястото е много особено. Непрекъснато се чувстваме наблюдавани и нащрек. Туристите по принцип не са желани. Допускат външни хора само, защото те купуват сувенирите и нещата, които произвеждат в този квартал, които никак не са евтини. Като цяло са недружелюбни, дори груби.

Заради една снимка на магнит за малко да остана без телефон, въпреки че беше почти на изхода на квартала. Как се е появила Кристияния, защо в град, като Копенхаген допускат да има такова място и за преживяванията ни там ще ви разкажа във видеото на Професия турист.

 

Остана време и да похапнем. Дания е екологична страна, която толерира здравословното хранене. И въпреки това ядат много пържено, а сандвичите са признати за основно ястие. Затова се стремят се да ги правят с черен хляб и полезни съставки. И ние опитваме нещо традиционно – пържени рибни филета с картофки и калмари, които не мога да препоръчам. Да не говорим, че този семпъл обяд струва, колкото богато ястие в луксозен софийски ресторант. Но това е…стандарт.

Да ви предупредя и че навсякъде се плаща с карти. Доста се борих 3 дни да ми върнат някъде монетите, които да запазя за спомен.

Копенхаген е градът на Андерсен. Той идва тук на 14 години с мечтата да стане актьор. Заради интересния си глас е приет в кралския театър. Но след време губи мястото си, а мечтата му е разбита на парчета. Ще ви разкажа в Професия турист.

Сърцето на Копенхаген е каналът Ню Хевън. Това е най-колоритното място в града. Шарени сгради, много магазини и заведения създават неповторима атмосфера.  Тук е и най-бурният нощен живот в града.

Още интересни неща и полезна информация вижте в ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за канала ни в YouTube

СТАТИИ И ВИДЕО ОТ ДАНИЯ:

Първи впечатления от Копенхаген в Дания 

Може също да прочетете

Остави коментар