На шопинг в Кайсери и Аванос

от Адриана
Кападокия, Кайсери, Аванос, Турция

Районът на Кападокия не са само скалните комини, и включва и красиви градчета наоколо. В Кайсери е била резиденцията на кападокийските царе, а днес е голям и модерен град.

Влизаме в джамията и медресето т.е училището. Някогашните класни стаи днес са интересни ателиета за традиционни стоки. Тук все още са съхранени занаяти, като рисуване върху вода, правене на броеници и други интересни неща, предавани от поколение на поколение.

В Кайсери има голяма чаршия. Основно се продават три стоки – подправки, суджук и злато. Подправките са традиционни за цялата страна. Използват ги добре във всички ястия и десерти. Има златна улица, от където можете да си купите нещо, задължително след пазарлък, но цените вече не са толкова ниски, както преди години. Но със сигурност са по-добри от България, защото тук са работили известни златарски фамилии.

А суджукът…той е традиция.

Всички сме чували и опитвали кайзер пастърма. Звучи ни някак австрийско, но всъщност тя е от град Кайсери и носи неговото име.

Пастърмата е голям местен специалитет, а най-предпочитаната е с отрупани подправки отвън.

Има много рецепти за приготвяне, но основно месото се осолява и притиска в преса или под тежест, за да се обезводни, после се овалва в смес от подправки и се суши на проветриво място. Вкусът е леко пикантен. Има люта и по-слабо люта. Но наистина е много вкусна. Цената е на половина, в сравнение с България.

Какво още има на чаршията и дали спазарихме нещо, гледайте в Професия турист.

 

Имаме малко време за разходка в колоритното градче Аванос. През града преминава Червената река, наричана така заради глината, която носи. А тази глина определя и занаятите тук.

Аванос е известно с добре запазените традиции в тъкачеството и грънчарството. Предават се от поколение на поколение. Тук са едни от най-старите работилници, някои от тях превърнати в музеи. Можете дори да се запишете на курс по грънчарство, а ръцете ви да изваят прекрасни модели.

Остава време и да похапнем от вкусната турска кухня. Направихме си богата трапеза с различни предястия, салата и дроб на шиш. А за десерт – любимото ми – катмер.

Връщаме се към скалните комини и най-високото място в Кападокия – крепостта Учхисар. За да стигнете до върха на крепостта, ви очакват около 300 стъпала, но пък гледката отгоре наистина е невероятна, към цялата долина. Можете и да влезете в скалните комини, където се получават наистина артистични снимки.

Пътувайте с ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за канала ни в YouTube

СТАТИИ И ВИДЕО ЗА КАПАДОКИЯ:

Кападокия – земята на красивите коне

С балон над Кападокия

Мустафапаша и ритуал на дервиши в Кападокия

Кой живее в скалите в Кападокия?

Може също да прочетете

Остави коментар