Мустафапаша и ритуал на дервиши в Кападокия

от Адриана
Турция, Кападокия, дервиши

Искам да ви заведа до най-добре запазеното село в Кападокия – Мустафапаша. Любопитно е с това, че къщите са много големи, а вратите и прозорците са много красиви и дърворезбовани.

Турция, Кападокия, Асмалъ конак, Мустафа пашаЩе обядваме в стар конак, запазен в автентичен вид. 
В този конак е сниман и известният турски сериал – Асмалъ конак. Всъщност благодарение на него турското кино започва да се развива толкова бурно.

Някога конак са наричани представителни сгради, служили за официални резиденции, където са работели или живеели управниците. Помещенията са огромни с различни кътчета за сядане – дивани или пък възглавници на земята за почивка и турско кафе, трапезария с дърворезбовани шкафове. Фини дантелени пердета и богато изрисувани тавани с кристални полилеи.

Турция, Кападокия, Асмалъ Конак, Мустафа паша

В Мустафапаша животът си тече, както едно време – бавно, спокойно. Мъжете са на мегдана в кафенето, а жените – вкъщи с децата и домакинската работа. Ако не е в центъра, хора по улиците почти не видяхме. Като го сравнявам с мравуняка от хора в други части на Кападокия, тук си е направо странно спокойно.

Ще ви заведа и на ритуала на дервишите. Това не е шоу, а религиозен ритуал, който е абсолютно забранен да се снима. Но Професия турист има специално разрешение. 🙂

Защо ритуалът е толкова специален и какво всъщност символизират облеклото и движенията им, ще ви разкажа подробно във видеото. Церемонията се нарича Сема и се практикува широко от последователите на суфизма. Създаден под ръководството на Мевлява, този танц е духовно пътешествие. Дервишите изпадат в транс и могат да се въртят с часове, а музиката им помага да се унасят.

Турция, Кападокия, дервишиЗа да стане дервиш, човек трябва да премине през много изпитания на силата на духа и търпението.

Тази церемония не се разбира, тя се изживява. Носи усещане за спокойствие и ви кара да се отпуснете и насладите на танцуващите дервиши.

След края се подсилваме и с шербет – сладко питие, което съдържа канела, джинджифил, карамфил и захар.

Още интересни неща вижте в ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за канала ни в  YouTube

 

СТАТИИ И ВИДЕО ЗА КАПАДОКИЯ:

Кападокия – земята на красивите коне

С балон над Кападокия

Кой живее в скалите в Кападокия?

На шопинг в Кайсери и Аванос 

Подземен град и сафари в Кападокия 

автор: Адриана Русенова

Може също да прочетете

Остави коментар