С балон над Кападокия

от Адриана

Безспорно една от най-големите атракции в Кападокия е полетът с балон. Тръгваме много рано, за да се подготвим и излетим преди изгрева.  

Кошовете са огромни и събират до 28 души. Разделен е на клетки, в които се качваме по двама. Пилотът е по средата.

Балонът се понася над скалните комини на около 800 метра над земята. Полетът продължава около час, но не го усещаме. Сякаш е един миг. Просто гледаме наоколо, погледът ни се рее, докъдето можем да обхванем. Наслаждаваме се на тишината и полъха на вятъра. В балона е тихо. Само от време на време регулират горещия въздух. Всички мълчим или си шепнем, сякаш ще нарушим атмосферата, ако кажем нещо на глас. Толкова е красиво, че просто оставаме без думи.

балон, Кападокия, ТурцияПолетът с балон е сред най-уникалните преживявания. Без балоните Кападокия нямаше да е същата.

Преди Кападокия да се развие толкова много и да има балони, хората са идвали тук за културен туризъм. Обикаляли с каруци, спяли в скалите, опитвали местните традиции. Но балоните дават друго измерение. След като политат, се превръщат в една от най-големите атракции тук.

Преди 40 години се издигат само няколко смелчаци, а днес над 160 балона политат всяка сутрин в небето. Те са под контрола на Гражданска авиация и е абсолютно безопасно. Непрекъснато се следят теченията и атмосферните условия. Интересно е, че никой не знае над коя долина ще се лети и къде точно ще кацне, защото е буквално „накъдето ни отвее вятъра“.

Това изживяване е несравнимо с нищо. В небето е истински фестивал. Въпреки че е рано сутринта, наоколо е толкова оживено. Ретро коли, коне и камили препускат по прашните улици, предлагайки на желаещите запомнящите се снимки на първите утринни лъчи.

Понякога попадаме в дупки и балонът бързо се снижава. Летим толкова ниско, че отдолу ни помагат и насочват балона да не закачи покрива на някой джип.

Спускаме се в долината, минаваме на метър от скалните хребети и летим между причудливите моливи.

А как кацаме? Ето това е интересно. Вижте във видеото на Професия турист, защото това не може да се разкаже.

С шампанско отпразнуваме успешния полет и ни дават сертификат.

Прибираме се в хотела още преди закуска. А той е наистина страхотен. Това е единственият хотел в района, в койтоSelfie Cave Hotel Cappadokia почти всяка стая е разположена в чудните коминчета. Стаите са различни, а някои с джакузи на терасата.

Стаята ни е вкопана в скалите, изключително уютна и топла. От банята се излиза на прекрасна тераса. Точно срещу нас е и ресторанта.

Време е за закуска. Тук храната е обилна и вкусна, както сутринта, така и вечерта.

Намира се близо до крепостта Учхисар. От панорамните тераси се разкриват гледки към цялата долина. Ако станем по-рано и балоните можем да гледаме.

Заради конусите, помещенията са на различни нива, свързани със стълби или междинни площадки. На места вкопани директно в скалите, на други изградени извън тях. Много уютно място.

Още интересни неща вижте в Професия турист и се абонирайте за канала ни тук

Автор: Адриана Русенова

Може също да прочетете

Остави коментар