Подземен град и сафари в Кападокия

от Адриана

Още от древността Кападокия е била на кръстопът на важни търговски пътища и често е била нападана. Затова се налага хората да изкопаят подземни градове, за да могат да се предпазят. Влизаме в Каймаклъ, 4 етажа под земята.

В такива градове хората са прекарвали по няколко години, като са имали всичко необходимо за ежедневието си. В някои от тях са живели до 20 000 души. Открити са 200 подземни града, като някои от тях са свързани помежду си и са можели да стигнат от единия до другия под земята.

В градовете си имали не само жилищни помещения, но и църква, винарна, складове, кухненски помещения, а най-близо до повърхността били конюшните и други животни.

Минаваме през тесни тунели, като на места буквално лазим на 4 крака. Ако имате някакви притеснения или страдате от задух, не влизайте в подземните градове. Иначе свеж въздух има до най-долното ниво. Как са организирани, какви капани са заложени за натрапници и още за подземния живот на хората, ще ви разкажа във видеото на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ.

 

А сега ще ви заведа на едно от най-вълнуващите и екстремни преживявания в Кападокия – сафари. Лудото препускане по стръмните пътеки. Мушкаме се между каменните комини и тесни участъци, където си мисля, че и човек не може да мине. Сафари можете да направите с джипове, ATV или на кон, но имайте предвид, че е доста прашно.

Емоцията от това сафари е несравнима с нито едно, на което съм била до сега. Това е съвсем различен поглед и изживяване на Кападокия. Спираме пред един от най-емблематичните долини, но преминаваме и през недостъпни местности и все още непроучени райони.

Изпращаме деня с чаша розово шампанско и гледка към емблематичната Розова долина.

Пътувайте с ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за канала ни в YouTube

Пътуването е осъществено по програма на ONEX TOUR

ОЩЕ СТАТИИ И ВИДЕО ЗА КАПАДОКИЯ:

Кападокия – земята на красивите коне

С балон над Кападокия

Мустафапаша и ритуал на дервиши в Кападокия

Кой живее в скалите в Кападокия?

На шопинг в Кайсери и Аванос

Препоръчвам да видите: Анталия и Загадките на Древна Ликия

автор: Адриана Русенова

 

Може също да прочетете

Остави коментар