Великолепният Версай в Париж

от Адриана

Пред очите ни се разгръща цялото великолепие на Версай, приютил най-пищния кралски двор след рухването на Римската империя и безспорно най-посещаваният френски дворец. Опашките от любопитни туристи започват още от паркинга, но Версай трябва да се види. Построен е по времето на вековен разцвет, продължил от 1682 г., когато Луи 14 се премества тук от Париж със своя двор и свита от 20 000 души, до 1789 г., когато Луи 16 и кралица Мария Антоанета били уведомени, че идват революционни тълпи. Дворецът е привлича с невиждания си разкош, тонове злато, коприна и безумно скъпи картини и предмети.

За историята на Версай ще ви разкажа във видеото на Професия турист:

 

В изграждането на двореца участват 36 000 души и 6000 коня, в продължение на 50 години. Общата площ на дворецаВерсай, Париж, Versalles, Paris и градините е повече от площта на остров Манхатън. Тук има 2153 прозореца и 67 стълбища.

Една от най-любопитните стаи е спалнята на Луи 14. Още когато е младеж, той пленява жените не само с тъмните си къдрици, но и с невероятната си власт. А по-късно се превръща в абсолютен рекордьор с броя на любовниците си по онова време в Европа. Леглото му е квадратно. Тогава са спели полуседнали с много възглавници под гърба. Смятало се, че легнали са само починалите.

Луи 14 много държал на официалностите. Всяка сутрин, веднага след сабуждането си, бил приветстван от 100 представители на кралския двор, които изпълнявали поредица от ритуали – поздравявали го с добро утро, интересували се как е спал и в какво настроение е. А вечерта процесията преминавала отново през спалнята му.

Кралят Слънце имал в двореца си Огледална галерия, която е може би най-впечатляващата зала. Дълга  е 73 м и висока 13 m. Срещу нейните 17 прозореца, които гледат към парадната част на парка, симетрично са разположени 357 кристални огледала, станали свидетели на много натруфени балове, сватбата на Луи ХІV и Мария Антоанета, както и подписването на Версайския договор през 1919 г. Целият таван е в стенописи, величаещи живота на монарха. Някои от огледалата са врати, водещи към тайни коридори и други крила на двореца. Тук има 17 огромни полилеи и 26 по-малки за общо 1000 свещи.

Не по-малко впечатляващи са и градините с мраморни статуи и красиви фонтани. Някога по време на пищните тържества, били пълни не с вода, а с вино. С опияняващата напитка пълнели дори езерата, включително и това, в което плавали действащи макети на 17 известни от историята кораби.

Пищният дворец разгледайте с ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ  и се абонирайте за канала ни в YouTube

СТАТИИ И ВИДЕО ОТ ФРАНЦИЯ:

Париж – град на романтика, парфюми и изкуства 

С корабче по Сена и от върха на Айфеловата кула 

Корсика – тайнствено и желано късче земя 

автор: Адриана Русенова

Може също да прочетете

Остави коментар