Париж – град на романтика, парфюми и изкуства

от Адриана

Град на романтиката, на изкуствата, на парфюмите. Наричат го с много имена, но всичко това се събира само в едно – Париж.

Според мнозина това е най-красивият и омагьосващ град в света! Поне веднъж мисловно сме се пренасяли тук, за да помечтаем за романтичната атмосфера, малките помпозни улички с десетки художници, скъпите бутикови витрини или да се разходим из приказните градини на някой дворец. Париж предлага всичко, което човек може да си пожелае – без значение какви интереси има той. Нюансите на Париж са много – от старинна архитектура до модерен бизнес център. Няма как да не ви се прииска да станете част поне за малко от магията, наречена Париж.  

Париж е столицата и най-големият град на Франция. През него преминава и река Сена, която го разделя на две части и допринася за очарованието на това място. Точно тя дава възможност за разходка с корабче и да се насладите на впечатляващи гледки.

Париж също е прочут с големите булеварди, засадени с кестени, като Шанз-Елизе (Champs-Élysées), както и с много архитектурни забележителности. Тук очите ви няма да могат да поберат красотата от фасадите на сградите. Всеки един орнамент е толкова съвършен, че се чудите как въобще е изработен преди толкова много години.

Как е основан Париж и откъде идва името му, ще ви разкажа в ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ.

 

Въпреки че наоколо има две гори, въздухът тук е изключително замърсен. Париж е най-гъсто населената столица в Европа. Замърсяването на въздуха и шумът са проблеми за общественото здраве. И със сигурност ще го усетите. Още с кацането очите ни започват да сълзят и сърбят. Относителният дял на зелени площи в Париж е силно ограничен, въпреки многобройните паркове и градини, които са създадени през последните две десетилетия. Париж е столицата на държава от Европейския съюз с най-малко зелени площи на човек от населението – 14,5 кв.м. За сравнение, в Амстердам този показател е 36 m², в Лондон – 45 m², а в Рим – 321 m². В северните райони на Париж липсата на зелени площи е най-осезаема.

Но това по никакъв начин не спира желанието на стотиците хиляди туристи, които се стичат в Париж, за да изживеят очарованието му.

Париж е първостепенен център на културата в световен мащаб. В Париж се намират над 150 музея, като Лувъра, както и забележителни места и сгради, като Шанз-Елизе и Айфеловата кула. Градът е и един от най-важните центрове на модата, лукса, гастрономията и на любовните и романтични пътешествия. Парижките сцени предлагат голямо разнообразие от спектакли, а киносалоните − избор на филми от цял свят. Париж е място, което трябва да се изживее.

Една от емблемите на Париж е френският парфюм. Отиваме към мястото, където се създават. Музеят на парфюмаFragonard, Paris Fragonard е една от най-старите парфюмерийни къщи, създадени в Южна Франция. Тук ще видите експонати, датиращи от преди 3000 години. Основана е в Грас през 1926 г. и е кръстена на родения там художник Жан-Оноре Фрагонар.

Как се правят сапуни, парфюми, одеколони, как се извличат ароматите от цветя, билки и дървета – магическият процес ще се разкрие стъпка по стъпка пред очите ви. А накрая имате и възможността да си купите от най-чистите и изискани аромати, в луксозни опаковки, буквално минути след като са били произведени. Разгледайте музея във видеото на Професия турист.

От света на парфюмите, се пренасяме в света на модата и най-луксозните стоки в Париж. Тръгваме от Триумфалната арка, построена в чест на победите на Франция и на загиналите във войните. Вървим по Шанз Елизе – един от централните булеварди в Париж и една от най-известните улици в света.

Париж, Шанз Елизе, ФранцияНаемите на магазините са наистина скъпи и се подбират марките, които да бъдат предлагани на булеварда. Изисква се разрешение за отварянето на магазин, като има не малко случаи на отказ. Цените тук на добре познатите ви марки скачат до 70%, в сравнение с всички останали магазини на този производител, било то и на две преки по-надолу. Но това не спира туристите да се редят дори на опашки, за да влязат в някой бутик, излизайки с доволна усмивка, че са оставили няколко хиляди евро там. Все пак да имате скъп спомен от Шанз Елизе е въодушевяващо. Още за една от най-известните улици в света, гледайте във видеото.

Остана малко време да разгледаме и Латинския квартал. Лутайки се през тесните улички на стари гради, пред нас се  разкрива невероятната постройка на Парижката „Св. Богородица“. Нотрдам дьо Пари (Notre-Dame de Paris) е изключителна готическа католическа катедрала, намираща се в източната половина на остров Сите, разположен в река Сена. Смята се, че тя е един от най – изящните примери за френска готическа архитектура в света. Ако искате да влезете вътре, се подгответе търпеливо да чакате на опашка…доста време.

Вътрешните улички на града са изключително колоритни. Изпъстрени с магазинчета за сувенири, ресторанти с вкусни френски специалитети, заведения с ароматно кафе и хрупкави кроасани с масло. Пригладнели от примамливите аромати, стигаме до най-тясната улица тук. Прилича на тунел, през който можем да се проврем в колона по един.

Преминаваме и през най-скъпите и легендарни кафенета, в които се е събирала световната бохема от началото на 20 век. И сега зашеметяват с цените си, но обстановката е много различна и изискана. Шоколадовите специалитети, предлагани в сладкарниците наоколо, привличат погледите. Тук има традиция на Великден да се подаряват шоколадови яйца и пиленца, вместо да се боядисват.

На една витрина погледа ни привличат скъпи графики на някогашен Париж. Магазините за антики тук са на всеки ъгъл, а артикулите в тях са изключително красиви и на добри цени.

Още за Париж гледайте в ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за канала ни ТУК

СТАТИИ И ВИДЕО ОТ ФРАНЦИЯ:

С корабче по Сена и от върха на Айфеловата кула 

Корсика – тайнствено и желано късче земя 

автор: Адриана Русенова

 

Може също да прочетете

Остави коментар