От върха на Сеул – Телевизионната кула (Южна Корея)

от Адриана

Един от символите на Сеул е телевизионната кула. Лифт ни изкачва до горе, а гледката е зашеметяваща, особено при хубаво време и залез слънце.

Сеул, Южна Корея, Seul, South KoreaКато говорим за височина, може би сега е моментът да ви кажа, че въпреки този изключително подреден живот, този невиждан успех на Южна Корея, тя е на второ място по самоубийства в света. Запитахме се защо. Очакванията и изискванията към корейците са изключително високи. От тях се иска непрекъснато да надскачат себе си и в един момент не издържат на напрежението. Те често страдат от абсолютно изтощение, преумора и са на прага на физическите си сили от преработване. Все пак зад всеки успех се крият изключително много положени усилия.

Но сега да се обърнем към по-приятна тема – любовта. Традицията на любовните катинарчета произхожда от Китай. Идеята бързо се разпространява то цял свят, като особено популярна е тук, в Япония, САЩ, Италия и Франция. Според традицията влюбени „заключват“ любовта си и изхвърлят ключа, за да остане силна и споделена завинаги.

Разказах ви много за историята на Южна Корея, видяхме и доста от Сеул. Но що за хора са корейците?

В сравнение с останалите азиатци, южнокорейците са смятани за темпераментни хора. Те показват открито чувствата си, като ги споделят дори и с хора, които не познават особено добре. Не обичат самоинициативата, а държат на строги правила и колективни действия.

Любимата тема е кръвната група. За тях това е нещо като зодията за европейците. Корейците вярват, че от кръвната група не само зависят някои от чертите на характера, но и че тя дори определя съдбата на човека.

Не само жените, но и мъжете тук държат изключително много на външния си вид. Пластичната хирургия е много популярна. Като процедури най-често се прави избелване на кожата, премахване на родилни белези и промяната на формата на очите. Тенът на кожата тук не е желателен. Каква е причината и какви още грижи полагат за себе си ще ви разкажа във видеото на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ.

 

Компютърните игри са официален спорт Южна Корея. Тренировките са сериозни, а често се провеждат и турнири с играчи и отбори от цял свят.

Корейците четат много. Те учат от рано сутрин до късно вечер, независимо от деня. Свободното си време уплътняват с допълнителни курсове или четене на книги. В Корея е много престижно да работиш в сферата на образование, където заплатите са изключително високи.

След образованието идва и здравеопазването. Корейците много се притесняват от болести. Уточнявам, че това пътуване беше преди Ковид и мерките нямат нищо общо с тази вълна. Те просто така си се грижат. Още на вратата на самолета, след като кацнахме, ни очакваше медицински екип с апаратура, който проверява всеки един от пътниците с каква температура е и в какво физическо състояние пристига в страната. В самолета, ни раздадоха няколко документа, които да попълним, с информация откъде идваме, къде сме ходили последните няколко седмици, дали сме боледували от нещо. Навсякъде има дезинфектанти, а повечето корейци ходят с маски на лицата, евентуално да не се заразят с нещо.

Корейците обожават храната

Ресторанти, кафенета и барове има на всяка уличка, а дори цели улици само с места за храна. В типичните корейски ресторанти трябва да приготвите храната си сами. Задължително опитайте кимчи – традиционно ястие, което прилича на кисело зеле с люти подправки. Корейците ядат и много чесън, но той не е толкова лютив, като нашия. А дали ядат кучешко, ще ви разкажа в Професия турист 😊

Още интересни неща гледайте във видеото на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за канала ни в YouTube

СТАТИИ И ВИДЕО ОТ ЮЖНА КОРЕЯ

Южна Корея – нереална действителност 

Южна Корея – какво ли ни очаква? 

Дворецът със сложното име Кьонгбоккунг в Сеул (Южна Корея) 

автор: Адриана Русенова

Може също да прочетете

Остави коментар