Южна Корея – какво ли ни очаква?

от Адриана
Южна Корея, Сеул, Sauth Korea

Днес ще се разходим в една далечна и не толкова добре позната за нас страна. Място, където амбициите са огромни, целите високи, а успехът неоспорим. Добре дошли в Южна Корея.

Икономиката на Южна Корея е част от Четирите азиатски тигъра. Тя е  единствената държава от Г-20, която търгува едновременно с Китай, САЩ и Европейския съюз. През 1987 г. се въвежда многопартийната система и всеобщото избирателно право, с което страната се превръща в най-модерната демокрация в Азия, известна с прозрачност на правителството, високо ниво на здравеопазване и свобода на религията. Високото ниво на гражданска свобода води до широкото разпространение на културата, главно музиката, известна като кей поп. Корейските сериалите  също стават изключително популярни извън границите на Южна Корея след 1994 година.

Седалищата на Зеления фонд на климата към ООН и Глобалния институт по зелен растеж се намират в страната и самата тя е лидер в опазването на околната среда с политика на нисковъглеродна икономика.

Според Индекса на човешкото развитие Южна Корея е най-развитата страна от Източна Азия. В световен мащаб, тя е на челните места и по лична безопасност, образование, сигурност на работното място, лесно развиване на бизнес и е на първо място по качество на здравеопазването в света. 32% от завършилите висше образование са дипломирани в естествени или инженерни науки. Страната е лидер в IT сектора, като тук са централите на едни от световните гиганти в тази сфера.  88% от корейското население притежава смартфони, включително и бездомни хора. Освен това страната е с най-бързия интернет в света.

Още от кацането тук сме изключително изненадани от дисциплината, редът и организацията на всичко. Република Корея е образувана през 1948 година от американската окупационна зона на Корейския полуостров, който до 1945 е управляван от Японската империя. Политическите различия със Северна Корея, заемаща територията на съветската окупационна зона, довеждат до напрежение на полуострова. През 1950 г. прераства в сериозен конфликт. Корейската война довежда до смъртта на милиони хора и на практика задълбочава различията между двете държави. Тя формално приключва с примирие през 1953 г., но без официален мирен договор. И двете корейски държави са приети в ООН през 1991 г.

Наистина впечатляваща страна. Но откъде започва всичко. Дойдохме в историческия музей в Сеул, за да разберем малко повече за миналото на Южна Корея. Най-ранните данни за корейска керамика датират от 8000 г. преди н.е. По традиция за начало на корейската история се приема легендарното основаване на династията Кочосън през 2333 пр.н.е. от владетеля Тангун. Държавата на Кочосън се разраства и установява контрол над северните части на полуострова и част от Манджурия. След многобройни войни с китайската империя Хан, тя се разпада в края на 2 век пр.н.е., което поставя началото на епохата на Ранните корейски държави.

През 1 век пр.н.е. започва епохата на Трите царства, когато тези области са поделени между три по-големи държави – Когурьо, Пекче и Шила. В началото на 10 век на мястото на Шила се образува държавата Корьо, а Пекче е разгромена от китаните. Почти тридесетгодишната война с Монголската империя през 13 век отслабва държавата Корьо, но тя успява да се запази, макар и като трибутарен съюзник на монголците. След разпадането на Монголската империя в края на 14 век в Корея настъпва тежка политическа криза, в резултат на която на власт идва династията Чосон. Новите владетели пренасят столицата в Сеул и установяват относителен мир. Създадена е писмеността хангъл и в страната нараства влиянието на конфуцианството.

В края на 16 век Япония прави два опита за нашествие в Корея, които са отблъснати с китайска помощ. През последните години на династията Чосон Корея става все по-зависима от Китай и се изолира от външния свят. Владетелите на страната се опитват да се противопоставят на външната намеса, но са принудени да разрешат свободната търговия. През 1897 година е обявено създаването на Корейска империя, но през 1910 година тя е завладяна от Япония. През 1945 година, в края на Втората световна война японците капитулират, а северната и южната част на Корейския полуостров са окупирани съответно от Съветския съюз и Съединените щати.

Макар и още през 1943 година да се постигат споразумения за обединена Корея, Студената война и изострящите се отношения между СССР и САЩ довеждат до обособяването на две отделни правителства на полуострова. През 1948 се провъзгласяват за независими държави. На 25 юни 1950 Северна Корея напада южна. Съветският съюз и Китай подкрепят режима в Северна Корея, а САЩ и ООН – този на Южна. Войната завършва с много малки териториални промени, но колосални разрушения на Корейския полуостров и 2,5 милиона загинали.

Следват периоди на политически кризи, вътрешно напрежение и протести. Появяват се движения за демокрация, но много от протестиращите са хвърлени в затвора, а част от тях – избити. Олимпийските игри в Сеул през 1988, както и убийството след измъчване на студент с демократични възгледи през 1987, слагат край на деспотичното управление на генерал Чeхън и полагат основите на демокрацията в Южна Корея.

За историята на Корея може да се говори много. Музеят е направен така, че да дава пълна представа за събитията, чрез интерактивни карти, компютърни анимации, възстановки. Като площ е наистина огромен. Направи ни впечатление, че тук има много деца и ученици. Разказаха ни, че често водят ги водят тук, за да могат на място да им преподават уроците и по-лесно да придобият представа за историческите събития.

Всичко това и още интересни неща вижте в Професия турист и се абонирайте за канала ни тук

автор: Адриана Русенова

Може също да прочетете

Остави коментар