Нетипичната столица Рабат в Мароко

от Адриана

Мароко винаги е била любопитна и желана дестинация. Място, където можеш да се върнеш стотици години назад и да се докоснеш до истинския живот, далеч от съвременната суета. Но Мароко е и мястото, където богатството, арабският разкош и гостоприемството на местните няма да могат да се намерят на друго място. Вие сте с „Професия турист“, а ние продължаваме да опознаваме тази прекрасна страна.

Столицата Рабат е един от четирите имперски града. Всички столици на мюсюлманското кралство Мароко се наричат имперски градове, а те са: Рабат, Маракеш, Мекнес и Фес.

Но Рабат не е типична столица. Въпреки, че тук се намират всички дипломатически и държавни институции, градът е едва шести по население в страната. Това обаче не го прави по-малко важен и впечатляващ. Всеки камък тук е история, напомнящ за славното минало на този град.

Този впечатляващ комплекс е кралският палат. Тук и в момента се намира кралят на Мароко. Площта му е огромна с парк, фонтани, собствена джамия и допълнителни сгради за персонала. Съгласно Kонституцията от 1996 г., Мароко е монархия, управлявана от крал. Изпълнителната власт е осъществявана от правителство, назначавано от краля.

Мароко, РабатСлед кралския палат отиваме в Мавзолея на Мохамед V. Посрещат ни гвардейци на коне, които спокойно седят на едно място с часове. Не ги притесняват и хилядите туристи, които искат да се снимат с тях. Един от националните символи на Мароко е Кулата на Хасан. Червената каменна кула се извисява на 44 м височина. На всеки от шестте етажа има по една стая и широка рампа, която минава през вътрешността на сградата. По нея султанът е можел да се качва, яздейки.

Мавзолеят на Мохамед V е красива бяла постройка, изградена от бял мрамор. Посветен е на султана, предвождал мароканците до получаване на независимостта от Франция. Сградата е на два етажа, изящно украсена с елементи от разноцветни камъни, злато и червен плат. Декорацията от вътре контрастира на семплата и бяла сграда отвън. Мохамед Пети е имал бурен живот – като султан е изпратен в изгнание, за да бъде отново признат при завръщането си, а по-късно обявен за крал. Не това е ценното обаче за неговата гробница, а изяществото на арабско-африканското изкуство, изразено чрез оникс, мрамор и фина дърворезба.

Отправяме се към средновековната крепост Касбах. Още от входа ни посреща прясно изцеден сок от захарна тръстика. Минаваме през огромните червеникави стени и се връщаме назад във времето. Място, което е непокътнато. От тук са следели за неканени гости, дръзнали да дойдат по вода.

Разгледайте крепостта и научете още за историята й с видеото на Професия турист.

Рабат предлага и прекрасни плажове, където можете да се насладите на бурните океански вълни.

Макар да е оживен и забързан град, Рабат има своите приказни зелени местенца за почивка, като Градините за ботанически експерименти и екзотичните градини Букнадел недалеч от града

А новият град със своите паркове и озеленени улици има френски вид. В него се намират всички чуждестранни посолства и сгради на държавни институции. Кралският голф-клуб Дар ес Салаам, намиращ се в предградията на Рабат, е сред 50-те най-хубави съоръжения от този вид в света.

Мароко е желан и посещаван по всяко време на годината. Ако дойдете тук  пролетта (от март до май), времето ще бъде прохладно, а всичко наоколо е зелено. Периодът от ноември до февруари е приятен, но се случват захлаждания и валежи. Най-горещите месеци са от юни до август, но температурите не са нетърпимо горещи. Особено покрай океана си е доста прохладно.

В Мароко местните се обръщат към природата много по-често, отколкото ние. Погълнати от новостите, забравяме какво може да ни даде тя. Когато дойдете тук, влезте в аптека, например. Местните разполагат с удивително разнообразие от естествени цярове и мазила, които помагат много повече от стотиците химии от нашето ежедневие.

Разгледайте града с Професия турист и се абонирайте за канала ни тук

Може също да прочетете

2 коментари

Коцето 01.02.2024 - 8:06

Здравейте ,вие сте като глътка свеж въздух в този интернет бълвоч.Продължавайте все така .Чудесни сте.

Коментирай
Адриана 21.02.2024 - 10:10

Благодаря много за хубавите думи 🙂

Коментирай

Остави коментар