Фес – магията на Мароко (видео)

от turist

Фес сякаш не бърза да се втурне в модерния свят. Той пази автентичната атмосфера, стари занаяти, предавани от поколение на поколение, усещане за бевремие, което не може да се долови никъде другаде. Не само във Фес, но в Мароко като цяло, можете да си спомните какво значи човечност, например. Да погледнете света от друг ъгъл – този, който вече сме позабравили. Тук хората се усмихват, въпреки че са бедни, намират щастие в малките неща, обичат сякаш по-искрено и отварят сърцата си за всеки, пожелал да се докосне до тях и начина им на живот. Мароко е магия, която просто те пленява. Тя плени и нас.

Фес винаги се е славел със занаятите си. Историческите работилници за обработване и боядисване на кожа са популярна туристическа атракция, което допълва доходите от този древен и трудоемък занаят. На влизане ви подават стрък мента или джоджен, който да поставите под носа си заради непоносимата миризма. А кварталът на кожарите е какъвто е бил през 12 в., със своите пъстроцветни бояджийници на открито.

Кожарските цехове на Фес са съставени от множество каменни съдове, пълни с богата палитра бои и различни течности. Тук обработват кожи от крави, овце, кози и камили, превръщайки ги във висококачествени изделия като чанти, палта, обувки и чехли. Всичко това се постига ръчно, без намеса на съвременна техника. Интересно е, че процесът е почти непроменен от времето на Средновековието.

Кожите първо се накисват в смес от кравешка урина, негасена вар, вода и сол. Тази смес помага да се свалят от кожата излишната мазнина, плът и косми. След това кожите се поставят в ями, съдържащи естествени растителни багрила – като мак за червено, индиго за синьо, кедрово дърво за кафяво, мента за зелено и шафран за жълто.

Вече боядиасаната кожа се оставя да изсъхне под слънцето. След това преминава в ръцете на други майстори, които ги превръщат в изкусни дрехи и аксесоари.

От тук отиваме във тъкачница. Във Фес могат да се видят тъкачи на станове като през 18-и век. Готовите тъкани са меки, копринено лъскави, изработени от влакната на растението агаве. Десените са невероятно разнообразни. Можете да си купите от малка кърпичка до покривка за легло или перде. Най-предпочитани са шоловете, придаващи елегантност на всеки тоалет.

Изкуството за изработване на мотиви от цветни късчета все още е на почит. Големите майстори от Фес, ползващи предавани от поколение на поколение техники, са търсени из целия арабски свят. Това е ателие за изработка на керамика. Тук отново всичко се прави на ръка и неуморен труд. Първо се изработва изделието от бяла глина. Внимателно се изрисува с тънки четки.

Наситеното синьо на керамиката е един от характерните символи на Фес.

Когато са готови, изделията се изпичат в пещ при много висока температура.

Традиционно тук е реденето на мозайка. Сложни детайли се правят на ръка само с длето и чук. По предварителна схема се редят малки късчета мозайка, като парченцата са с лице към пода. Трябва много да се внимава в подредбата, защото крайният резултат ще се види едва след като се залепи и обърне плота.

Автор: Адриана Русенова

Още за занаятите във Фес:

Може също да прочетете