Берберска аптека и мароканските потайности

от Адриана

Маракеш е толкова многолик, че сякаш се намираме на съвсем различно място. Отдалечаваме се от централните места и навлизаме в кварталите, където живеят местните. Те не блестят с шарени фасади, за да привличат туристите. Тук такива почти не стъпват. Странно е. Влизаме от тунел в тунел, а от двете страни са входовете на жилищата. Тъмни, мрачни и пусти. Сякаш се движим в безкраен лабиринт от подземия.

Минаваме от тук, за да стигнем до берберска аптека. Берберите са лечителите в Мароко. От тях можете да научите много за билките и тяхната употреба, лечебните свойства на различни растения, как да запазите кожата си млада и красива или пък косата ви бляскава и здрава. Те могат да ви предложат и лекове, корени и мазила, извлечени и смесени по древни рецепти, кажи-речи за всяка болест.

Влизаме в голямо помещение, а рафтовете по стените са отрупани със  стотици буркани с различни билки. Мирише на пролетна поляна. Местните с ентусиазъм ни запознават с основните и най-често търсени продукти, като ни разказват за всеки един от тях. Алоето, например, е световно познато. Използва се за по-бързото заздравяване на рани и е пръв помощник при изгаряне. Притежава силно антивъзпалително действие. Ароматът на жасмин отпуска и успокоява нервната система. Камилската мас загрява и се използва при мускулни болки или настинка. А комбинациите от различни билки лекуват упорит синузит, кашлица, мигрена, дори косопад или белези по кожата. Ако имате конкретен проблем, можете да се обърнете към берберите и те ще ви насочат към най-подходящото за вас лекарство.

Какво още има в берберската аптека можете да видите в Професия турист:

и малко снимки:

квартал в Маракеш
квартални улици
берберските аптеки са скрити в тунели и лабиринт от улици
билки и ароматни подправки, които се използват за лечение
берберска аптека
масла и помади за различни болести

Може също да прочетете

Остави коментар