Романтичната Казабланка

от Адриана

След като обиколихме голяма част от Мароко, е време да погледнем към един от най-посещаваните и атрактивни градове – Казабланка. На испански името на града означава Бяла къща. Споменах ви, че в Мароко всеки град си има цвят –  Маракеш е в червено, а Казабланка – в бяло.

Това е един от най-романтичните и модерни градове. Намира се в западната част на Мароко, разположен на брега на Атлантическия океан. Градът е от изключително значение за страната – тук е най-голямото пристанище, важно международно летище и е икономически център на Мароко.

Казабланка е различна. Атмосферата на този град е много по-близка например до Марсилия, отколкото до останалите марокански градове.

Областта, в която днес е разположен град Казабланка, е населена от 7 век от берберски племена. По-късно с арабското нашествие се образува малко независимо кралство, наречено Анфа, просъществувало до 1068 г., когато е покорено от Алморавидите. През 14 век, под властта на Маринидите, Анфа се налага като важно пристанище.

През ранния 15 век градът отново се обособява като независимо държавно образувание и дава укритие в пристанището си на много пирати. Това води до опустошаването му през 1468 г. от португалци. Пак те, през 1515 г., го възстановяват от развалините и го наричат Каза Бранка. Напускат го след голямо земетресение, което през 1755 г. унищожава по-голямата част от постройките.

Казабланка е възстановена от султан Сиди Мохамед III. Градът остава с 2 имена със значение „бяла къща“ — Дар ел-Бейда и Казабланка.

Централната търговска улица в Казабланка е изключително просторна. Заобиколена от двете страни с легендарни сгради, пъстри магазини с различни стоки и апетитни места за хапване. В цяло Мароко можете с удоволствие да се наслаждавате на фрешовете. Тук има много екзотични плодове, от които стават невероятни сокове. Някои са толкова гъсти, че дори можете да се наядете с тях. А цените са много, много ниски.

През Втората световна война тук е проведена историческата Конференция в Казабланка. В тези години градът е фокус на световния шпионаж, блестящо претворен в култовия филм „Казабланка“. От него тръгва традицията влюбени от цял свят да идват и да се целуват пред океанския прибой. На това приказно място са посветени и много песни – на Джесика Джей, световният хит на Джипси кинг и Ищар – „Казабланка“.

Запазено е заведението от филма Казабланка. Всъщност филмът не е сниман тук, а в студио в Холивуд. Заведението е направено по-късно, като атракция за туристите.

Най-известната забележителност в Казабланка е джамията „Хасан II“. Това е най-голямата модерна джамия в целия ислямски свят. Тя отстъпва по големина, както изисква канонът, само на древната Масджид ал-Харам в Мека. „Хасан II“ е построена от 1986 до 1993 г. от краля на Мароко в чест на баща му Хасан II по проект на френския архитект Мишел Пинсо. Вътрешността й побира до 25 000 души. Минарето е високо 210 метра. В джамията влизането на немюсулмани е ограничено, но се допуска на групи няколко пъти дневно. Джамията е наистина внушителна с размерите си. Площадът между отделните сгради е просторен и създава усещането за това колко малки сме всъщност. Комплексът е издигнат на самия бряг на Атлантическия океан. Неговите приливи и отливи и гледката на високите вълни допълват усещането за храма.

Друг забележителен обект е фарът на Казабланка. Кулата е висока 45 метра, издигната през 1905 г. Може да се види от почти всеки край на плажната ивица.

В Казабланка има много и прекрасни места за почивка. Особено покрай плажната ивица са разположени най-скъпите и луксозни хотели. Повечето плажове са частни. До тях се намират и най-предпочитаните заведения, предлагащи морски специалитети и студени коктейли.

Общественият плаж е бих казала…интересен. Огромна плажна ивица от ситен пухкав златисто-червен пясък. Огромни приливи и отливи. А на плажа ви посрещат магарета, търговци, деца, които играят футбол. Общо взето, няма да ви е скучно.

Разгледайте Казабланка с  Професия турист:

Може също да прочетете

Остави коментар