Ориенталска екзотика в червено – Маракеш (видео)

от turist

Един от най-емблематичните градове за Мароко е червеният град – Маракеш.  На берберски означава земята на Бог и това не е случайно.

Градът се намира в подножието на заснежените Атласки планини и на няколко часа път от Сахара. В него се преплитат африканско-ориенталския бит и култура в старата част, така и европейският почерк в луксозните молове, заведения и сгради. Маракеш е третият по значение град в Кралство Мароко след столицата Рабат и Казабланка. Той е индустриален и административен център. Маракеш е най-автентичният от всички тях и тук на места времето е спряло.

В Мароко всеки град има свой цвят, който се определя от краля. В Казабланка, което на испански означава бяла къща, всички сгради са в бяло. В Макареш всичко

е червени нюанси, винено или пепел от рози.

Това е най-колоритният град, според екипа на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ. Те го описват като странна смесица от хаос навсякъде, но в същото време има някакъв ред в него, красиви сгради, пъстри пазари, но и много места, където сякаш човешки крак не е стъпвал. „Ако трябва да го определя, бих го нарекла ориенталска екзотика“, казва водещата на предаването Адриана.

Улиците на града са лабиринти – тесни, криволичещи, препълнени със сергии и ухаещи на всякаквиsait_marakesh2
екзотични аромати. От местния сук – традиционния пазар, можете да си купите платове, подправки, храни, килими, дори животни. Нещата, които можете да откриете са наистина разнообразни. Тук няма тротоари и това не е пешеходна зона. Затова трябва внимателно да се върви. Във всеки един момент може да изскочи колело, скутер, малко камионче или път по-голямо. Ограничения просто няма.

Специално за екипа на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ Маракеш разкри и една от своите тайни – там, където турист не стъпва. Те успяха да се разходят и да заснемат част от зоната, където се намират ковачниците и се изработват секретни брави и катинари.

С настъпването на мрака най-известният площад в града Джемаа ел Фна, посочен от New York Times като едно от 100-те места, които човек трябва да види преди края на живота си, се превръща в един огромен цирк: туристи и местни в роби с качулка се бутат с магарета, велосипеди, коне, търговци и дресьори на змии, които предлагат снимки или започват да свирят, а змиите се движат по ритъма на музиката.

sait_marakesh3Сега медината е друг свят. Призрачна светлина, пушек и миризми от всякъде. Местните се събират на отделни тълпи, образували кръг, където се забавляват с традиционни танци, играят странни игри или те дърпат, за да ти покажат нещо. Изживяването е изключително. Това наистина трябва да се види и усети. Забулени жени, които носят на главата си огромни товари подвикват нещо на арабски или френски. Други, насядали на табуретки, рисуват с къна ръцете и краката на желаещите. Отвсякъде се носи аромат на ментов чай, а скара се пече на всеки ъгъл. Но най-любопитното, което можете да опитате са охльови. Продават ги на порции, задушени с подправки – дори да не сте любител на тази храна, купчинките ухаят прелъстително.

Така изглежда площадът нощем. Арабски ритми, пълен хаос, блъскащи се хора и животни. Всъщност туристите тук не са много. Но не се притеснявайте. Сигурността в Мароко е на много високо ниво. Полицаи облечени като цивилни, също се бутат, за да пазят туристите.

Всичко това и още любопитни неща в предаването ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ:

 

Може също да прочетете