Мароканското злато – арганово масло (видео)

от turist

Наричат го Мароканско злато. То е уникално за района и често ще видите малки фабрики, които го произвеждат. Дори на пазара има дюкянчета, където семейства предлагат току-що изработено арганово масло. Скъпата и полезна течност със златист цвят, остър привкус и аромат на ядки и екзотични подправки се добива по крайно трудоемък начин. Дървото се казва аргания и е бодливо. Когато презрее плодът пада на земята. Събира се ръчно и се маха горната мека обвивка. Ядката се счуква, за да остане семката, която отново ръчно се смила на каша с преса от обли камъни. Тази каша започва да се мачка, докато не се изцеди аргановото масло, а в ръцете на жените не остане само сух продукт.

Аргановото масло има безценни лечебни и козметични качества. Казват, че може да върне кожата поне 5 години назад. Само след няколко дни наистина усещането е за много меко и гладко лице. С него можете да подхранвате и косата си, която става невероятно бляскава.

Освен за козметика, аргановото масло се яде. То е превъзходно за салати и предястия. Най-добре ще усетите вкуса му капнато върху парче прясно изпечен хляб. А от онази каша, преди да е изцедено маслото, объркано с мед, се приготвя берберски шоколад.

Асортиментът на козметика от арганово масло е огромен. Предлага се от чисто масло до кремове, шампоани и различни подхранващи продукти в разнообразни опаковки и разфасовки. Друго, което действа поразително добре за бръчки около очите е масло от кактус, но то вече е много много скъпо.

Може също да прочетете