Мароканското злато – арганово масло

от turist

Наричат го Мароканско злато. То е уникално за района на Мароко и често ще видите малки фабрики, които го произвеждат. Дори на пазара има дюкянчета, където семейства предлагат току-що изработено арганово масло. Скъпата и полезна течност със златист цвят, остър привкус и аромат на ядки и екзотични подправки се добива по крайно трудоемък начин. Дървото се казва аргания и е бодливо. Когато презрее, плодът пада на земята. Събира се ръчно и се маха горната мека обвивка. Ядката се счуква, за да остане семката, която отново ръчно се смила на каша с преса от обли камъни. Тази каша започва да се мачка, докато не се изцеди аргановото масло, а в ръцете на жените не остане само сух продукт.

Аргановото масло има безценни лечебни и козметични качества. Казват, че може да върне кожата поне 5 арганово масло, Марокогодини назад. Само след няколко дни,  усещането наистина е за много меко и гладко лице. С него можете да подхранвате и косата си, която става невероятно бляскава.

Освен за козметика, аргановото масло се яде. То е превъзходно за салати и предястия. Най-добре ще усетите вкуса му капнато върху парче прясно изпечен хляб. А от онази каша, преди да е изцедено маслото, объркано с мед, се приготвя берберски шоколад.

Асортиментът на козметика от арганово масло е огромен. Предлага се от чисто масло до кремове, шампоани и различни подхранващи продукти в разнообразни опаковки и разфасовки. Друго, което действа поразително добре за бръчки около очите, е масло от кактус, но то вече е много, много скъпо.


 Като сме на тема пазаруване, да ви разкажа и за мароканския мол. Той е малко по-различен от представата ни за мол, но е интересно да се види. Разположен е на два етажа. Няма отделни магазини, а в едно огромно помещение на отделни секции се продават традиционни арабски стоки. Преди да се впуснете да пазарувате, по-добре огледайте къде какво има, за да не губите излишно време или пък да пропуснете нещо, което наистина ви харесва. Едно от нещата, което си заслужава пазарлък, са типичните килими. Тук има планини от различни тях в различни размери, цветови комбинации и материи.

В сектора с мебели е още по-интересно. Някои от тях са изключителни произведения на изкуството – изработени от няколко вида дърво с инкрустирани камъни или седеф. Други са толкова модернистични, че чак не изглеждат реални.

Паричната единица е дирхам. Можете да си закупите в някоя от банките на летището или в обменно бюро. Важно е да пазете бележките, защото няма да ги приемат, ако решите да направите обратната операция.  
Много от нещата не са с фиксирани цени. Обявяват я според клиента. Задължително се пазарете, ако искате да купите стоката. Ако няма ценоразпис, предложете цена на 50% от първоначалната.

Във всички градове има търговски улици, където можете да напазарувате интересни неща. На добри цени ще намерите страхотни подправки, различни видове чай, кафе, козметика с арган и шалове.

Още интересни неща можете да гледате в ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за канала ни ТУК

СТАТИИ И ВИДЕО ЗА МАРОКО:

Агадир и тайнственият океан в Мароко 

Мароканското злато – арганово масло 

Хармония и вълшебство в градините на Мажорел 

Ориенталска екзотика в червено – Маракеш 

„Брилянтният“ дворец Бахия в Маракеш 

Берберска аптека и мароканските потайности 

Оазисът Тиут в пустинята на Мароко 

Нетипичната столица Рабат в Мароко 

Мароканският курорт Есауира – колоритен микс от средиземноморско и арабско 

Романтичната Казабланка 

Фес – магията на Мароко 

автор: Адриана Русенова

Може също да прочетете