Агадир и тайнственият океан в Мароко

от turist

Мароко – екзотично, любопитно и примамливо място. Точно натам се отправи и екипът на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ, готов да проучи всяко кътче на тази неповторима страна и да я покаже на любопитните пътешественици.

Кралство Мароко е държава в Северозападна Африка. Граничи с Алжир, макар че границата между двете страни е затворена от 1994 насам. На запад страната има широк излаз на Атлантически океан. На север има излаз на Средиземно море и Гибралтарския проток, част от който контролира. На средиземноморското крайбрежие на страната са разположени испански територии.
Съгласно Kонституцията от 1996 г. Мароко е монархия, управлявана от крал. Изпълнителната власт еАгадир, Мароко
осъществявана от правителство, назначавано от краля. Парламентът е съставен от две камари.
Мароко е разделено на 16 региона, които са подразделени на общо 62 префектури и провинции.
Най-известният курорт е Агадир. Разположен е на брега на Атлантическия океан. Съвсем близо се намират и Атласките планини и мястото, където река Сус се влива в океана. Основан е през 5 век пр.н.е. от картагенския мореплавател Ханон под името Акра. През Средновековието градът е бил малко рибарско селище, известно като Агадир ел-арба. Сега е основен град в югозападната част на Мароко и столица на провинцията Агадир и на икономическия регион Сус – Маса – Драа.
sait-agadir3От хълма се вижда неповторима гледка към града. Всъщност това е и старата част. 15 минути преди полунощ на 29 февруари 1960 г. Агадир е почти напълно сринат от мощно земетресение, продължило 15 секунди. Старият град е разрушен, хиляди са загинали, ранени и останали без жилище. Общият брой на жертвите е около 15 000 души. Земетресението изравнява със земята и старинния казбах или тази крепост. От нея остава само това. На запазилата се предна порта все още може да се прочете надписа на холандски – Страхувай се от Бог и почитай Краля.
През 1961 г. крал Мухамад V поставя началото на възстановяването и изграждането на нов и модерен град.
Агадир е морски курорт с дълъг пясъчен плаж. Той не е типичен за Мароко град, той е модерен, забързан иsait-agadir2 динамичен. Това е така благодарение на своите големи сгради, широки пътища, модерни хотели и кафенета в европейски стил. Мекият климат през зимата (средната температура през януари по обяд е около 20,5°C) и хубавите плажове са превърнали Агадир в подходяща дестинация за зимна слънчева почивка.
Дори нищо да не си купите, за което съм съмнявам, местният сук трябва да се види. Това не е пазар, а изживяване. Той е огромен. Мисля, че и няколко дни няма да ви стигнат, за да го обиколите целия. Това е невероятна бъркотия и лудница от сергии и павилиони със кожени изделия, чанти, дрехи, плодове, ядки, домашни потреби, животни и въобще всичко, каквото можете да се сетите.
sait-agadir1Как да ви разкажа за плаж, който очите ми не могат да обхванат. Плажната ивица на океана е невероятна, много широка и безкрайно дълга. Тук времето е непредвидимо. Дори местните се шегуват, че техните синоптици имат малко работа, защото почти нищо не могат да предвидят. Всичко зависи от океана. Рядко има ясна сутрин.
В Агадир има и безплатна зоологическа градина. Аранжирана е като парк, а от двете страни се редят различни муфлони, сърнички, лама и други животни, които посрещат с любопитство всеки нов посетител. Най-голяма е колекцията от папагали и пернати птици. Тук има всякакви цветове и видове, малки и големи, говорещи и пеещи. Обстановката също е изключително релаксираща.

Още от Агадир в предаването ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ. Абонирайте се за канала ни ТУК

СТАТИИ И ВИДЕО ЗА МАРОКО:

Мароканското злато – арганово масло 

Хармония и вълшебство в градините на Мажорел 

Ориенталска екзотика в червено – Маракеш 

„Брилянтният“ дворец Бахия в Маракеш 

Берберска аптека и мароканските потайности 

Оазисът Тиут в пустинята на Мароко 

Нетипичната столица Рабат в Мароко 

Мароканският курорт Есауира – колоритен микс от средиземноморско и арабско 

Романтичната Казабланка 

Фес – магията на Мароко 

автор: Адриана Русенова

Може също да прочетете