Огненото гърло на Сицилия – вулканът Етна

от turist

Едно от големите предизвикателства на остров Сицилия е да се качиш на вулкана Етна. Пътят минава през градчета, които са разположени в подножието на вулкана. Хората тук много обичат Етна. Не само, че не се страхуват от него, а дори местата около вулкана са най-скъпите на острова. Земята тук е много плодородна. Само на това място, заради богатите минерали в почвата, се отглеждат червените портокали. Тук има и много уникални растения и цветя, от които се добива вкусен и изключително полезен мед. А материалите от Етна се използват за строежа на къщи. От базалт са изработени оградите, фасадите, дори пътищата. Прекрасен спомен е да си вземете и бижута от лава и базалт.

Първото исторически известно изригване на вулкана е през 475 г. пр. Хр. На 11 март

1669 г. започва най-мощното изригване на вулкана, което трае 4 месеца. Загиват 20 000 души, а 50 града са унищожени. Първоначално е имало десетки вулканични центрове, но сега са само два. На 26 октомври 2013 г. Етна за пореден път изригва, принуждавайки затварянето на въздушно пространство около Сицилия в ранните сутрешни часове. Вулканът често изригва, но не толкова силно, че да налага евакуацията на съседните градове. Местните гледат на него като на жив организъм. Стриктно следят всяко негово движение и могат да предвидят кога е опасно и кога не.

Височината му е 3323 m. Изграден е от базалти. По склоновете му има над 200 кратера и лавови потоци. Възрастта му е около 300 хил. години.

Днес Етна е обект на международен туризъм. До около 1900 m височина води асфалтиран път и има паркинги и постройки. След това до височина 2500 m има кабинков лифт. През зимата за скиорите работят още няколко лифта. Можете да се разходите спокойно до кратерите Силвестри, които отдавна вече са изгаснали. Единият е по-лесен като терен за разходка. Другият е много стръмен, затова трябва да си прецените силите, както и времето, с което разполагате. Ако имате повече време, можете да се качите с лифта до горе. От там ви поемат специално обучени екипи с джипове, които ви приближават максимално до огненото гърло на вулкана. Но, ако решите да предприемете това предизвикателство, ще ви трябва специална топла екипировка, защото нагоре е много студено. Тук дори до края на май се задържа сняг и сицилианците могат до обяд да са на плаж, а след това да дойдат да покарат ски.

Още за Етна вижте в предаването ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за канала ни ТУК

Автор: Адриана Русенова

Може също да прочетете