Скъпоценната джамия в Абу Даби (видео)

от turist

Джамията Шейх Зайед в Абу Даби е най-голямата в Обединените арабски емирства и осмата по големина в света. Храмът носи името на първия президент на ОАЕ шейх Зайед бин Султан Ал Нахаян, посветил живота си в изграждането й и погребан в нея. Голяма джамията, както още я наричат, може да събере до 40 000 молещи се и е наистина внушителна. Отворила е вратите си за хилядите посетители, които прекрачват прага й всеки ден, независимо от религиозната си принадлежност. Но влизайки в нея, трябва да се спазват определени правила. Жените трябва да са облечени с дълги свободни рокли, а главите да са покрити. Обувките се оставят пред храма, за да не се наранят подовете и килимите. Мъжете трябва да бъдат с дълги панталони. Някои предпочитат да облекат и традиционните за района дрехи.

Голямата джамия в Абу Даби е носителка и на няколко световни рекорда. Сред тях е за най-голям килим – 5 627 m². Изтъкан е от около 1 200 тъкачи, 20 техници и 30 работници. Тежи 47 тона, от които 35 са вълна и 12 памук, а възелчетата в него са приблизително 2 268 милиарда.

Тук се намира и някогашният най-голям полилей в света. Общият им брой е 7, като всички са внесени от Германия, изработени са от позлатена мед и са украсени с милиони кристали Сваровски. Най-големият от тях е с 10 м диаметър и 15 м височина. Въпреки гигантските си размери сегашният рекордьор се намира в Доха и този остава на второ място.

Дизайнът на джамията е вдъхновен от мавританската и монголската храмова архитектура. Куполът е повлиян от джамията в Казабланка. Извитите й арки символизират мавританската архитектура, а минаретата са класически арабски. Интериорът е една приказна плетеница от флорални мотиви, вградени в белия мрамор и позлата в колонадата. За строителството на джамията в Абу Даби са избрани естествени материали, като бял мрамор, злато, скъпоценни камъни, кристали и керамика. Белият мрамор е внесен от 28 различни страни, полилеите от Европа, а килимите от Иран.

Още за невероятната джамия:

Може също да прочетете