Скандинавска Венеция – Стокхолм

от Адриана
Швеция, Стокхолм

Кацаме в Скандинавска Венеция, както наричат Стокхолм. Полетът ни беше много ранен, така че ни очаква мооого дълъг ден. По-дълъг, отколкото предполагате, защото са белите нощи. И това ще ви покажа по-късно, но първо да разгледаме града.

Стокхолм е разположен на вода, което прави кацането там невъзможно. Има 4 летища, изнесени извън града, на 40 до 80 км.

Това е една от най-богатите страни. До такава степен населението е обгрижено, че 90те години дори става проблем – хората губят мотивация. Имат много социални привилегии. Стандартът на живот е един от най-високите в света, а продължителността на живота е 82 години. Всичко това води до загуба на желание за работа и развитие. Съответно настъпва и криза, та се е наложило се да преразгледат някои мерки.

Швеция, СтокхолмПървата ни спирка е сградата на кметството. Тя е забележителна с многото символи от различни религии. С това са искали да покажат, че са отворени към всички. Когато се повдига въпросът да се забрани нещо от тях, дискусията трае точно две минути и единственото изказване е: как така ще се забравява нещо, като е демокрация?

Тук са офисите и заседателните зали на политици и официални лица, както и великолепни заседателни зали. Тук се състои и официлната вечеря на Нобеловите лауреати. Самите награди се връчват в сградата на Филхармонията от краля на Швеция. Единствено наградата за мир се връчва в Осло. Останалите са в Стокхолм.

Кулата на кметствосто е висока 106 м и от нея се открива страхотна гледка към града. Можете да се качите от май до септември. А великолепната сграда на кметството можете да разгледате  само с екскурзовод, като предварително си резервирате обиколка.

Разходете се в Стокхолм с ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за канала ни ТУК

 

Природата и здравославният начин на живот е издигнат на пиадестал. Дори няма нужда да се глобават, защото хората сами се контролират и спазват правилата. Образованието е много добро. Основна житейска философия е съвместен живот и взаимопомощ, без съперничество. Заедно живеят в една общност, като това важи за цяла Скандинавия.

Въпреки че е член на ЕС, Швеция не сменя валутата си. Почти никъде не може да се плаща с евро. А да не говорим, че почти никъде не може да се плаща и кеш. От няколко години е въведена система за безкасово плащане. С карта се купува дори един сладолед. Толкова са напреднали с това, че няма откъде да си купите тяхна валута.

Швеция е парламентарна монархия. Имат си кралско семейство, но е по-скоро представителна фигура. Най-важен е председателят на парламента. Важните въпроси се решават с референдум. Категорично отказват влизане в еврозоната и си оставят короната. Като цяло, през годините, са избягвали военни конфликти и се стараят да запазят неутралитет. Което им помага и да се развият толкова. Залагат на модерни технологии и автомобилостроене. Имат и желязна руда, мед и сребро.

В старата част на града се намира и кралският дворец. Това е официална резиденция на шведския монарх. Строителството на сградата започва през 13 век. Дворецът е се състои от 1400 стаи, 660 от които са с прозорци.

В двореца се влиза срещу допълнителен вход, но свободно можете да надникнете в прекрасна зала-катедрала.

На 7 май, през 1697 г., избухва огромен пожар, който разрушава почти целия замък. Унищоважа и голяма част от кралската колекция и скъпоценности. След преструктурирането на резиденцията са направени четири фасади.

От тук продължаваме към визитната картичка на Стокхолм – старият квартал Гамла Стан. Тези цветни стари сгради са на магнитите, картичките, сувенирите и рекламните снимки на града. Повечето сгради са от 17 и 18 век, а калдаръмените улички ще ви отведат до многобройни магазинчета с ръчно направени сувенири и традиционни стоки, както и ресторанти с вкусни специалитети. Това е най-колоритното място в града.

Има един интересен сувенир, който ще видите навсякъде – дървени кончета. Тук всичко изгледа прекрасно, но животът на хората всъщност не е толкова лек. Сега са белите нощи и слънцето не залязва, но зимата то почти не се появява. Когато навън е студено и тъмно местните си намират различни занимания, едно от което е дялкането на тези кончета. Така тръгва и традицията на този сувенир.  

Метрото в Стокхолм е много интересно. Наричат го най-голямата картинна галерия в света. Станциите му са изрисувани от над 60 художника.

Градът е разположен върху 14 острова, свързани помежду си от 57 моста и тунели. Разполага с добре организиранаШвеция, Стокхолм транспортна мрежа. Метрото е направено през 30те години на миналия век. Билетът за метро и автобус важи 75 мин. Има и различни карти, ако ви трябва за по-дълго време.

Стандартът на живот в Швеция е доста висок. Средната работна заплата е около 2500 евро, но малко хора реално взимат тези пари. Те имат много специализации и работят допълнително и взимат повече. Колкото и голяма заплата да изглежда това, за тук не е много, тъй като е доста скъпо.

Тук се намира и най-голямата сферична конструкция в света. Отвън има асаньори, с които се качвате на 130 метра височина и да се насладите на Стокхолм от въздуха. Сградата се използва за различни мероприятия и концерти.

СТАТИИ И ВИДЕО ОТ ДАНИЯ И ШВЕЦИЯ:

Из каналите на Стокхолм и бели нощи 

Първи впечатления от Копенхаген в Дания 

автор: Адриана Русенова

Може също да прочетете

Остави коментар