Тайното съкровище на Отранто

от Адриана
Италия, Пулия, Отранто

Област Пулия е една от най-любопитните в Италия. Това любопитство ни отведе и в Отранто. Невероятен пристанищен град и община в провинция Лече. Намира се на „върха на тока на ботуша“, срещу него се намира Албания. Това стратегическо местоположение е позволявало упражняването на сравнително бърз и лесен контрол върху корабоплаването между Адриатическо и Йонийско море.

Италия, Пулия, ОтрантоСтарият град е опасан с величествени крепостни стени. Това място е послужило за заглавие и вдъхновение на първия готически роман в историята Замъкът Отранто на английския писател Хорас УОЛПОУ. Историческият център на града през 2010 г. е включен в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО.

Из града криволичи тясна търговска улица. Тя и нейните разклонения съпровождат градчето от единия до другия край. На нея можете да намерите типични малки италиански ресторантчета, сувенирни магазини, безброй сладкарници, където има голямо разнообразие от сладолед. Италианският сладолед е световно признат като един от най-добрите.

През древността Отранто се славил със своя порцелан и тъкачеството. По време на римският период градът е сякъл свои монети, а пристанището му е било е най-голямото в Пулия.

Но не заради това се посещава Отранто. Преминавайки по панорамния път и през тесните улички в центъра на градчето, стигаме до романска катедрала с бароков вход. Сгушена между сгради, не можем и да предположим, че това архитектурно бижу се намира тук. Влизаме и затаяваме дъх пред тази красота и майсторство. Целият под е в мозайка, пресъздаваща различни митични и исторически образи, символи и знаци. Тази мозайка е наистина уникална, защото е запазена до днес в оригиналния си вид.

Всъщност представлява дърво на живота, върху които се преплитат странни образи. В основата на дървото има дваИталия, Пулия, Отранто слона, които са символ на сила и дълголетие. Малко по-нагоре се забелязва и шахматна дъска, която показва доброто образование на местните. Преплетени са много картини от древногръцката митология. Вижда се изображение на ябълката и змията от Райските градини, зодиите, годишните времена и дори все още неразгадани образи. На мозайката ясно се откроява и образът на Александър Македонски, който лети във въздуха седнал върху два дракона. Странно е, че светлината пада така, че от цялата мозайка точно той е осветен.

Продължаваме по коридора да следваме преплитащи се като въжета линии, които ни отвеждат до друга мозайка. Тя пресъздава сцени от Ада. Точно те вдъхновяват и Данте Алигиери за неговата незаменима творба.

В костницата на катедралата са положени кости и черепи на мъчениците, бранили града. Наоколо могат да се забележат и много източно православни стенописи.

Част от мозайката пресъздава зодиите. Тя наистина е невероятно красива, по чудо оцеляла чак от 11 век до наши дни. Дори и сега недоумяваме за умението, находчивостта и таланта на изкусните майстори, за подреждането на мраморните камъчета в тези сполучливи форми и цветове.

Таванът е не по-малко забележителен. Може да ви заболи вратът да се взирате в тази прецизна и съвършена изработка на всеки един детайл.

Отново вниманието ни привлича таванът. Изрисуван, сакаш къс коприна се вее над главите ни. Меки тонове и различни орнаменти пресъздават усещането за топлина.

Този храм няма нищо общо с всички, които сме видели до сега. Той е красив по свой начин. Странен, различен, кара те да се замислиш върху много неща, да гледаш и да търсиш отговори. Това е място, което всеки, дошъл в Отранто, трябва да види.

Градът е разположен на Адриатическо море, на прекрасен залив, с кристално чиста вода. Днес предлага на туристите всички прелести на това крайбрежието. Плажовете са невероятни, разположени на заливчета. Ситен бял пясък отразява слънчевите лъчи, а неповторимият син цвят на водата те примамва да се потопиш в нея. Градът и околността е предпочитани от много туристи, именно заради прекрасните плажове и добрите условия за туризъм.

Споменах ви, че градът се намира точно срещу Албания. Затова и на пристанището ще се види нещо като изложба със снимки на бежанци. От морското дъно е изваден и кораб, някога потънал при изпълняване на такъв курс.

Разходете се в Отранто с Професия турист и се абонирайте за канала ни тук

Може също да прочетете

Остави коментар