Кастелсардо, о-в Сардиния – градче от приказка

от turist

В търсене на приятни емоции и незабравими изживявания с екипа на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ се отправяме към една прекрасна и изключително примамлива дестинация. След около два часа кацаме на неповторимия остров Сардиния, чиято красота и тюркоазени води привличат туристи от цял свят. Тази дестинация вече е лесно достъпна и за българските туристи, защото има директен чартър от София.

Сардиния е административен регион в Италия, който се ползва със специален автономен статут. Разположен е на запад от Апенинския полуостров. Това е вторият по големина остров в Средиземно море след Сицилия. Става известен и развива туризъм сравнително от скоро, конкурирайки се с вече добре познатата Сицилия. Климатът е типичен средиземноморски. Странното тук е, че непрекъснато има вятър, което може да обърне времето буквално за минути. От дъжд и буря за около 10 мин става идеален ден за плаж.13323786_10209069032023899_8484815872707986938_o

Разходката ни започва от колоритното градче Кастелсардо. Разположено е на северозападната част на остров Сардиния на хълм. На върха има красиво и добре запазено укрепление. То е служело да контролира целия залив, а днес е музей. Пътят към крепостта е съпроводен е приказни гледки. Колкото по-нагоре, толкова по-красиво става. Пъстри цветни градини и храсти очертават криволичещите алеи. Преминавайки през тунелчета, тесни калдаръмени улички, криволичещи между свежо боядисани сгради, се стига до главния вход на крепостта.

Kastelsardo-4В нея се влиза от 3 врати. Посещава се от много туристи, като има входна такса от няколко евро. Каменни стълби и тунели отвеждат до огромна тераса, разкриваща приказна гледка към целия залив. В залите на крепостта е разположен интересен музей, който представя част от обичаите и традициите на хората от далечното минало. В специално направени витрини се съхраняват предимно съдове за храна, изработени от различни растения. Боите и материалите са напълно естествени.

В една от залите интересна видео реализация показва картини и моменти от живота на хората в този край и те прави съпричастен с тях. От нея научаваме как се правят тези съдове, за какво служат и колко време отнема направата само на един от тях.

Кастелсардо е сравнително малко. Тук живеят около 5900 души. Главните забележителности са скалата на слона, намираща се извън града, мегалитните стени от времето на нурагите, както и замъкът на фамилията Дориа. Кастелсардо е изключително колоритно и очарователно място с усмихнати и любознателни жители. Те посрещат туристите не като свои гости, а като приятели. Всъщност на целия остров отношението е такова. Не само те ви карат да се усмихнете с галантните обности, комплименти и очарователна усмивка, а и цялата обстановка. Самите сгради, колкото и стари да са те, са боядисано свежо. Балконите обикновено са отпрупани с цветя и много зеленина.13392309_10209069008263305_7608889570217218387_o

Едно от нещата, които ще срещате тук на всеки ъгъл и без което не можете да си тръгнете от Сардиния, просто защото се влюбвате в него, са бижутата и сувенирите от червен корал. Тези изделия са така прецизно направени, че оставате да се любувате на изработката и неусетно вадите една добра сума за тях.

Традиционното питие тук е мирто, което представлява ликьор със специфичен вкус, но изключително приятно питие. Той се произвежда от листата и плодовете на растението мирта. Има два варианта – червен и бял. За ценителите на виното, местните реколти са изключително добри. Към питието обикновено се предлагат различни видове сладки или соленки в зависимост от вида напитка.

По криволичещите улички между семейни хотелчета, малки ресторантчета и красиви дворчета, неусетно се стига до катедралата Сант Антонио Абате. Тя е много добре запазена и изключително интересна като сграда. Строежът й започва през 19 век. Параклисите вътре, датират от 16 век, а олтарната част  е от началото на 17 век. Kastelsardo-6Месни дърворезбари са работили върху олтарите и пейките. Майсторът е използвал жълт и червен цвят, както и позлата върху дърворезбата. Характерно за олтара е централизацията на фигурата в иконата, което създава впечатление за 3D изображение. Органът от 18 век е запазен и до днес.

Това, с което впечатлява не е историята или архитектурата, колкото прекрасното място, на което е построена – на края на сушата, с изглед отвисоко към лазурносиньото море. От катедралата тръгва крайбрежна пътечка, която ни завежда в центъра на града.

Кастелсардо е градче от приказка. Място, което всеки художник би искал, ако не да нарисува, поне да посети, за да черпи вдъхновение. Особено красиво е при бурно може. Изумруденият цвят на водата е сякаш нереален. Вълните се обръщат и разбиват на пяна в скалите. Гледка, която можете да съзерцавате с часове.

Вижте всичко това в Професия турист:

Може също да прочетете