Черна гора – красота, елегантност и традиция (видео)

от turist

Най-известният плаж в БудваКрасотата на Черна гора привлича все повече туристи. Привлече и екипа на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ. Забуленото в легенди очарователно градче Пераст е първата спирка от разходката. Това място сякаш пренася посетителите си в някоя приказка, назад, назад във времето. В морето се виждат две малки островчета – „Св. Георги“ и „Богородица от скалите“. А там се разказват и най-красивите легенди за Пераст. Всички моряци от градчето, оцелели в буря, изобразяват кораба си на малка керамична плочка, която оставят в църквата на острова. Но най-впечатляващото в църквата е една бродирана икона. Този шедьовър е подарен от съпругата на един моряк. Според преданието, докато чака мъжа си да се върне от поредното пътуване, тя започнала да бродира Богородица. Вместо конци, използвала собствените си коси, които от времето и мъката бавно побелявали и променяли цвета си. Така и не го дочакала, но получила всички цветове, за да избродира иконата на Богородица и малкия Исус.Адриана се разхожда в Пераст

Градчето е с неповторима атмосфера, запазило традициите през годините. То е място с аристократичен
дух, град на заможни хора, известни моряци, творци и писатели. Чувства се силно венецианско влияние. Все пак своя разцвет Пераст е преживял точно по време на Венецианската република (1420-1797). Следите от морския, икономически и културен подем от онова време се усещат и днес. Не са успели да ги заличат нито бързият упадък по време на френското и австрийско управление през 19 век, нито земетресението от 1979г.

Пераст е врязан на 30 км. навътре в сушата, прегърнат от стръмни брегове на Которския залив. Черногорците твърдят, че заливът е сред десетте най-красиви в света и вероятно са прави.

Прекрасните плажове в Черна гораКотор е забележителен, елегантен, контрастен и любопитен. Това са само малка част определенията, които екипът на предаването чу от току що пристигналите туристите. Градът е добре завит от Которския залив. Примамливо сгушен под отвесните склонове на планината Ловчен, той предизвиква спонтанни въздишки на възхищение от красивите гледки. Заслужено е поставен сред обектите на световното наследство на ЮНЕСКО, заради старото средиземноморско пристанище и впечатляващата стена, ограждаща града.

Которският залив или Бока Которска е една от най-врязаните части на Адриатическо море и затова понякога е наричан „най-южният фиорд“. Цветът на водата е толкова тюркоазено син, че сякаш някой художник е прекалил с боята. Иска ти се да докоснеш тази вода и да се увериш, че е истина.

Интересът към тази дестинация все повече нараства, а туристите казват, че просто се влюбват в това място и искат да се върнат отново.Приказните островчета в Пераст

Старият град е най-голямото древно селище от градски тип в Черна гора. Тук са съхранени следите на над 10 цивилизации, превърнали се в емблематична част от облика на Котор. За едно от най-важните наследства на миналото местните смятат крепостните стени, ограждащи стария град. Но впечатляващи са и запазените старинни сгради, църкви и базилики.

Не е за пропускане и Будва е един от най-посещаваните курорти на Черна гора. Той привлича туристите със плажовете, нощния живот и средиземноморската си архитектура. В района има 35 плажа, повечето от които са скалисти. Първото място, което трябва да се разгледа тук е Старият град. Някога е бил на малък остров, който впоследствие се е свързал със сушата с пясъчен провлак и се е превърнал в полуостров. Заобиколен е от укрепления от 15 в. с порти, кули и крепостни стени. Има пет входа към Стария град, преминавайки през които се впускате в лабиринта от тесни каменни улички, старинни сгради, запазени до днес, и паметниците на средновековната култура. Повечето сгради тук са строени във венециански стил.

остров Св. СтефанНай-луксозното място в Черна гора си остава остров Свети Стефан. На него почиват световно известните актьори, политици и богати хора. Това парченце земя е уникално със своята природа и пясъчни плажове. Островът-град достига своя връх през първата половина на 19 век, когато там има 100 къщи, три църкви и 400 жители, разположени на тази малка площ. В началото на ХХ век обаче изведнъж загубва своята икономическа мощ и политическо значение и жителите му го изоставят. Най-добрите мъже отиват на война, а много други емигрират в Америка. През 1912 г. там имало 150 жители, а през 1954 г. само 20. Тогава група архитекти и художници започват реставриране на изоставените къщи и три години по-късно островът се е превърнал в уникален град, който става един от най-атрактивните и най-луксозните хотелски комплекси в Адриатика и Средиземноморието, предназначени за туризъм на най-високо ниво. Наемът на някои от къщите достига до 1500 долара на ден.

Всичко това и още много интересни неща ще видите в предаването ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ

Може също да прочетете