Романтичното градче Полиняно с поезия по стените на къщите

от turist

Всеки град в Пулия е коренно различен, не само като архитектура, но и като разположение, забележителности и атрактивни местенца за почивка и разходка. Екипът на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ се натъкна на един неповторим оазис – Полиняно. Градчето е с една дума – приказно. Кристалните сини води се разбиват в скалите. Кацнали къщички по склоновете и малки чаровни тераски и ресторантчета надничат от всеки процеп, за да зърнат морето. Чистотата в града е на особена почит. Отпадните води се отвеждат на повече от 20 км навътре в морето и затова водата е кристално чиста. Според месните жители градския плаж е един от 10 те най-красиви в света.

В миналото градчето е било изключително важно. През него император Траян построява своя път ВиаПолиняно, Пулия, Италия Траяна през 108-110 г. От него до днес е оцелял един мост. Някогашните реки са потънали дълбоко в почвата. От реката е останал само е каньонът, но той придава невероятна романтика на това място.

Полиняно е родно място на музиканта Доменико Модунъо, превърнал се в легенда. Много често в горещите летни вечери, се чуват негови песни из тесните улички, изпълнявани от музиканти. Италианците често казват, че поне веднъж в годината трябва да дойдат в това невероятно градче, за да се насладят и заредят от красотата му.

Векове по-късно преминаваме през Старата порта и все едно се връщаме някъде там, назад във времето. Като цяло в Полиняно витае приказната атмосфера, но Старата част на града е особено очарователна. Тук уличките се преплитат като лабиринт, вливайки се една в друга и сякаш нарочно объркват туристите. Но на където и да хванете, все се оказвате сред пленителна архитектура, незабравими гледки към морето с цвят на скъпоценен камък и едно странното обаяние на този град.

Според легендата в една тъмна и бурна нощ моряци се загубили и тръгнали по следите на една чайка, която ги завела до тези скали, върху които днес е разположен града.

В стила на витаещата романтика по самите сгради са изписани стихове. Те привличат погледите и любопитството на гостите. Не можахме да разчетем надписите, но по реакциите на хората разгадавахме посланието – някой плачеха, други се смееха, а трети четяха и кимаха замислено с глава.

Насладете се на красотата на Полиняно в ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за канала ни ТУК

СТАТИИ И ВИДЕО ОТ ИТАЛИЯ:

История за любовта в Падуа и Верона 

Карнавалът във Венеция – приказна феерия от цветове и звуци 

Остров Сардиния през обектива на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ 

Кастелсардо, о-в Сардиния – градче от приказка 

Италианският Алгеро в испански стил 

Приказка за Алберобело 

Лабиринтите на Бари и колоритът на Пулия 

Мъртвият град Матера 

Островът на контрастите – Капри 

Модика – град на шоколада и стълбите 

Аристократичната Флоренция 

Флоренция – пищен град, на който не можеш да се наситиш – 2 част 

Наклонената кула в Пиза, която всички се опитват да подпрат 

Тоскана и градът с най-добрите вина – Монтепулчано 

Сиена – малкото средновековно бижу на Тоскана 

Как започва историята на „топна ли чушлето“? 

Автентичният сардински град Боза 

Столицата на Барока в Пулия – Лече 

Тайното съкровище на Отранто 

Локоротондо – с приз за най-красиво градче в Италия 

автор: Адриана Русенова

Може също да прочетете