Наклонената кула в Пиза, която всички се опитват да подпрат

от Адриана

Любопитно място в района на Тоскана е живописното градче Пиза. Намира се на място, където реките Арно и Серкио се вливат в Лигурско море и образуват лагуна.

Визитната картичка на Пиза и цяла Италия е точно тази гледка – наклонената кула, която всички се опитват да подпрат на снимките си.

Кулата е наклонена под ъгъл от 5,5 градуса. Най-високата й точка е на 56,7 м. Всъщност тя е камбанария към катедралата, но отделно построена.

Ако не беше грешка при строежа, днес може би нямаше да й обръщаме толкова внимание. Веднага след началото на строителството през 1173 тя започва да се накланя заради слабата земна основа и неправилното изпълнение на фундирането. Строителството е спряно за около 90 години. Когато продължава, кулата започва да променя посоката на наклона от север на юг. През 2007 г. успешно е намалено отклонението при върха с 45 cm, като се отнема 70 тона почва от северната ѝ страна и се укрепва основата. За сега кулата е спряла да се накланя, но никой не знае до кога.

Кулата е една от сградите на Площада на чудесата. Дуомо е средновековна катедрала, започната през 1063 г. от архитекта Бускето. Той е инициатор на романския стил в Пиза. Мозайката в катедралата е във византийски стил, докато арките са в мюсюлмански стил. Фасадата е направена от сив и цветен мрамор с бели камъни.

Баптистерият е посветен на Св. Йоан Кръстител. Завършен е през 1363 г., след като е строена в продължение на 211 г. Това е най-големият баптистерий в Италия – диаметъра му е 107,25 м.

 

Това и още интересни неща можете да гледате в Професия турист:

Може също да прочетете

Остави коментар