Тоскана и градът с най-добрите вина – Монтепулчано

от Адриана

Забравете за обичайния туристически маршрут Флоренция, Сиена и Пиза, защото Тоскана може да ви предложи много повече от наклонени кули и Понте Векио.

Тя е пълна с малки и китни градчета с къщурки с червени керемидени покриви, древни етруски селца, сгушени в подножието на Апенинските планини и пленителни лабиринти от камък и мрамор. Това без съмнение е един от най-красивите региони в Италия.

Залисани от пейзажа, стигаме до Монтепулчано – едно от най-високо разположените тоскански градчета, извисяващо се на височина от 665 метра. То е изградено върху тясно било. Затова и главната му улица е доста дълга, а малки алеи водят към крепостните стени.

Градът е заобиколен от безкрайни лозя, в които се отглежда гроздето за прочутото местно червено вино – Vino Nobile di Montepulciano. Смята се за едно от най-добрите тоскански вина, прочуто не само в Италия, но и в целия свят. Тук можете да дегустирате и други вина, поднесени с подходящо сирене или деликатесен салам. Ако ви харесат, можете да ги закупите на специални цени. Това е хубав спомен и подарък за ценителите на този древен елексир. Тоскана може да се похвали с древна история на виното, датираща от 5 в. пр.н.е.

Ако пък искате да се разходите сред лозята, някои винарни предлагат турове, с дегустации и посещение на винарските изби.

След като напазарувахме добре, решихме да разгледаме градчето. Допреди няколко години Монтепулчано е било сред тихите кътчета на Тоскана, но след като тук са заснети сцени от филма “Здрач” – “Новолуние”, улиците му стават тесни за почитатели на вампирската сага.

Най-добрият начин да харесате Монтепулчано е като обикаляте без цел и посока и се оставите на случайността да ви поднесе най-ароматното еспресо, да ви отведе до най-зашеметяващите панорами, да ви срещне с най-дружелюбните местни. Почти всички ресторанти и магазинчета тук са семеен бизнес и пазаруването и хапването са поднесени със специално отношение и широка усмивка.

Какво правихме в Монтепулчано можете да видите тук: 

Може също да прочетете

Остави коментар