Сиена – малкото средновековно бижу на Тоскана

от Адриана

Векове наред продължава съперничеството между Флоренция и Сиена. За сега Флоренция води, но и този град заслужава не по-малко внимание.

Целият исторически център на града е включен в списъка на ЮНЕСКО. Впечатляващ е Пиаца дел Кампо – един от най-големите средновековни площади. Интересно е, че има форма на обърната раковина и е номиниран за един от най-хубавите в Европа. Разделен е на девет очертани с мрамор ивици, за които се казва, че имитират гънките в плаща на Дева Мария.

Площадът е построен на мястото, където се събират трите хълма, върху които се намира и самият град. Строежът му завършва през 13 век и от тогава се превръща в горещата точка на града. На това място се провежда и традиционният фестивал за Сиена – Палио, който представлява конно надбягване върху коне без седла.

Тук се намира и сградата на кметството, където се помещава и музеят на изкуствата.  На площада е и кулата Торе дел Манджа – символизираща разцвета на града. Издигната е през 1348 г., а височината й е колкото на катедралата на Сиена – цели 88 метра. Идеята на еднаквата височина е да се покаже, че тук държавата и църквата са равнопоставени.

Оприличават Сиена на загадъчна дама, която не разказва, а само буди въображението и те кара да търсиш повече. И може би са прави. Тя е пленителна и наистина очарователна.

Наричат Сиена още „Малкото средновековно бижу на Тоскана“. Тя е прочута и с художествената си академия, обработката на мрамор и провъзгласяването си за столица на културата на Италия за 2015 г. Градът е малък, но изпъква със значителни и несравними сгради.

Катедралата на Сиена е още един средновековен шедьовър. Издигната е през 1263 г. от Андреа Пизано, който залага на бял, зеленикаво-черен и червен мрамор. В самото дуомо могат да се различат използваните  стилове архитектура – прекрасна палитра от класически, романски и готически стил. Изработката на статуите на св. Петър и св. Павел е поверено в ръцете на ненадминатия Микеланджело. В тази катедрала се намира и музеят на операта, в който се се съхраняват произведения на видни творци от Сиена.

Флоренция и Сиена се съревновават във всички възможни сфери от средновековието, та до днес. Историята на града е изпъстрена с много събития от тази вечна надпревара, в която победител се оказва Флоренция.

Сиена е градът на банкерите и на масоните. Известна е и с това, че тук се  намира първата банка в света, основана през 1472 г. Интересно е, че тази банка работи и до днес.

За Сиена като туристическа дестницаия може много да се разказва. Благодарение на войната за надмощие с Флоренция много от средновековните й сгради са запазени, за да се превърнат днес в неповторимо архитектурно и историческо наследство.

Още за Сиена можете да видите в ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за канала ни ТУК

 

СТАТИИ И ВИДЕО ОТ ИТАЛИЯ:

История за любовта в Падуа и Верона 

Карнавалът във Венеция – приказна феерия от цветове и звуци 

Остров Сардиния през обектива на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ 

Кастелсардо, о-в Сардиния – градче от приказка 

Италианският Алгеро в испански стил 

Приказка за Алберобело 

Лабиринтите на Бари и колоритът на Пулия 

Мъртвият град Матера 

Романтичното градче Полиняно с поезия по стените на къщите

Островът на контрастите – Капри 

Модика – град на шоколада и стълбите 

Аристократичната Флоренция – 1 част 

Флоренция – пищен град, на който не можеш да се наситиш – 2 част 

Наклонената кула в Пиза, която всички се опитват да подпрат 

Тоскана и градът с най-добрите вина – Монтепулчано 

Как започва историята на „топна ли чушлето“? 

Автентичният сардински град Боза 

Столицата на Барока в Пулия – Лече 

Тайното съкровище на Отранто 

Локоротондо – с приз за най-красиво градче в Италия 

автор: Адриана Русенова

Може също да прочетете

Остави коментар