Флоренция – пищен град, на който не можеш да се наситиш – 2 част

Флоренция е толкова забележителна, че е трудно да се разкаже за нея накратко

от Адриана

Говорим си за дворци и живот като в приказка, сякаш е нещо толкова далечно. Но те са тук и днес. Палацо Пити е най-големият от съществуващите днес флорентински дворци и една от най-големите забележителности на Флоренция. Той наистина е огромен, изключително добре запазен. Разхождайки се в по коридорите сякаш можете да дочуете елегантните стъпки на кралските особи и тропот на каляски. Първоначално е бил резиденция на великите херцози от фамилията Медичи, след това на династията на Лотарингските херцози и накрая на италианските кралски фамилии.

Палацо Пити е дом на Галерия Палатина, в която е изложена голяма част от колекцията на Медичите, а зад самия дворец се простира един от най-красивите паркове в Италия – Джардино ди Боболи.

Когато през 16 век херцог Козимо Ι Медичи придобива двореца, съпругата му решава да направи парк зад него, който да подчертае богатството на семейството. Територията била голяма, а от най-високата му точка се разкривала уникална гледка към града. Наели едни от най-добрите архитекти и скулптури.

Именно градини Боболи станали модел за изграждането на много от кралските европейски паркове.

Точно тук, в  амфитеатъра на парка, за път в историята, е поставена оперна постановка. Дошли най-заможните и изтъкнати хора на града. Интересно е, че в амфитеатъра има египетска скулптура, донесена от Луксор.

За почитателите на Дан Браун от тук започва коридорът на Вазари, през който главният герой бяга, за да стигне до Палацо Векио. Затворен е от доста години, но скоро любопитните туристи ще могат отново да преминат през него.

Един от интересните музей в града е този на гения Леонардо да Винчи. В него могат да се видят машини, измислени от Да Винчи – в пълен мащаб и работещи. Можете и лично да експериментирате с изобретенията му. Самата изложба ще ви пренесе в свят на изобретения и тайни, някои неразкрити и до днес. Тук ще видите прототип на акваланг, на парашут, танк, къртечница и какво ли още не. Също така върху манекен се прожектират всички системи в човешкия организъм, които той е описал.

От тук можете да си закупите и много книги, помагала, занимателни игри за различни възрасти, сувенири и дори някои от изобретенията на гениалния учен.

Когато кажем Флоренция, една от първите ни представи е Катедралата Санта Мария Дел Фиоре или третата по големина катедрала в света. Тя е строена в продължение на цели шест века под ръководството на най-малко 6 архитекта.  Проектирана е от Арнолфо ди Камбио, а след смъртта му строителството е ръководено от Джото и Пизано. Величественият купол пък е дело на Брунелески. Великолепната фасада от бял, розов и зелен мрамор на катедралата е сред най-популярните образи не само от Флоренция, но и от Италия.

Не пропускайте да видите големия часовник, разположен над централния вход. Създаден е през 1443 г., работи обратно на часовниковата стрелка и някога е отбелязвал края на денонощието, което според тогавашните вярвания е настъпвал със залеза на Слънцето.

Неповторимата гледка към Флоренция, която сме виждали на картичките, се открива от Купола на Брунелески. За да стигнете до там обаче ви очакват 463 стъпала и 92 метра височина. Това е истински шедьовър на средновековния строителен гений.

Тръгвайки през тесните улички на града, стигаме и до друга великолепна катедрала – Санта Кроче. Тя е от особено значение не само като произведение на изкуството, но и поради факта, че тук са погребани Галилей, Микеланджело, Макиавели и още близо 270 изтъкнати жители на Флоренция.  “Санта Кроче” е построена за ордена на францисканците, а негов архитект е Арнолфо ди Камбио. Площадът пред нея също е прекрасно място за разходка и почивка.

Относно цените в ресторантите – има огромна разлика, ако хапнете на крак и ако седнете на маса. За да получите най-добрата комбинация между цена и качество, излезте от историческия център и хапнете в някой от страничните квартали, както правят жителите на града.

Всичко това и още интересни неща за Флоренция можете да гледате в Професия турист:

 

Може също да прочетете

Остави коментар