Локоротондо – с приз за най-красиво градче в Италия

от Адриана

Локоротондо е една от 36-те най-красиви общини в Италия. На входа табела ни доказва, че това не са просто приказки, а истинска класация. Това е град на балконите. А всички балкони си имат номера. Всяка година домакините си организират състезание за най-красив балкон. Така ги поддържат цветни и  подредени балкони, а минувачите „цъкат“ и „ахкат“ пред тази цветна феерия. На това място можете да се разхождате с часове, просто лутайки се из уличките ,и никога няма да разберете в коя посока се движите.

Локоротондо в ИталияГрадът е записан в Книгата на рекордите на Гинес заради петте гласни „о“ в името си. Локоротондо означава „кръгло мястото“ и идва от кръглия исторически център. Той част от стария град, кацнал върху един хълм насред долината Итрия. Мястото е известно и със своите прекрасни вина.

Забележителна е църквата Св.Георги в центъра на града, с уникална  камбанария, която обаче може да бъде видяна само от далече – толкова тесни са улиците около нея. Църквата е в стил късен барок, внушителна, както отвън така и отвътре. На пода има стъклени плочки, които показват останките от стария храм. На фасадата е изобразен Св. Георги Победоносец, който убива змея.

Градчето в този си вид е съществувало още през 1195 г, когато в околностите му са били разположени големи маслинови поля. Пристигаме в градчето по време на сиестата. Затова и малките тесни улички са тихи и спокойни, дори безлюдни. Но цветята от всеки ъгъл ни напомнят, че само след няколко часа тук отново ще се разтворят вратите и ще настане глъчка, а те тихичко ще се усмихват под слънчевите лъчи.

Стените на къщите са бели и отразяват светлината. Тук просторите с характерно пране за Южна Италия ги няма. Зад ъглите изскачат църкви, прекрасни дворове или просто стълби, отрупани с пъстри цветя, романтични балкони.

Интересно място за разходки в стария център е панорамната улица, която обгражда централната част и предлага страхотни гледки към долината Итрия. Оттам се открива истинска мозайка от полета, лозя, масиви с маслинови дръвчета. Наблизо се забеляват и трулите, за които ви разказах в Алберобело.

Разходете се в Локоротондо с Професия турист и се абонирайте за канала ни тук

автор: Адриана Русенова

Може също да прочетете

Остави коментар