Храмът на зъба – най-свещеното място в Шри Ланка

от Адриана

Храмовете в Шри Ланка са много, но най-известният се намира в Канди. Наричат го храма на зъба, защото тук е зъбът на Буда.

За да влезете, трябва да предвидите подходящо облекло. Освен дългата пола, трябва да си вземете и шал за раменете.

Не само жените, но и мъжете трябва да покрият краката си. Ако не си носите шал, можете да наемете пред храма срещу 2-3 долара. Като във всеки храм, трябва да си събуем обувките, преди да влезем вътре.

Храмът е много стар. Вътрешната част е на 415 години, а външната на 120. Може да се оприличи на крепост и това не е случайно. В миналото са смятали, че който притежава зъба на Буда, ще властва над страната. Очаквано става най-желаната и търсена реликва. В една от залите има много картини, които разказват историята на пренасянето на зъба до храма.

Според легендата, когато Гаутама Буда умира през 483 г. пр.н.е., тялото му е кремирано и прахът му по-късно е разпръснат на четири различни места по света. Там са построени храмове. Един от неговите ученици намира сред пепелта парче, което не е изгоряло: зъба на Буда. Убеден, че това е предмет с голяма стойност, ученикът го дава на краля на Калинга.

През 4ти век той претърпял военна загуба. Притеснен за съдбата на своята държава, решил да занесе ценната светиня в Цейлон. Дъщеря му скрила реликвата в косата си и така успяла да я пренесе на острова.

Крал Китсиримеван получил святата реликва и построил храм в собствения си дворец, за да я постави там и да яХрама на зъба в Шри Ланка пази. След това той наредил всяка година да се провежда фестивал в чест на зъба.

Днес храмът е отворен за посещения и всеки може да се докосне до тази светиня. Реликвата се съхранява в камера, заобиколена от седем златни ступи, украсени със скъпоценни камъни, а вратите на залата са издълбани в слонова кост.

Когато влизат в залата при реликвата, поклонниците поднасят като дар свежи цветя. Огромна маса е отрупана с красиви цветове, а ароматът им се носи навсякъде.

Зъбът е затворен в сандъче с три ключа. Всеки ключ се носи от различен човек. Отваря се веднъж на 5 години.

Освен зъба, тук има и друго съкровище. То се намира в библиотеката – писание, което предава думите на Буда и неговото учение.

Празникът на храма е на 10 август. Само тогава зъбът се изнася извън храма и обикаля града. Закрепва се на специални съоръжения на гърба на богато украсен слон.

От 1988г. храмът се намира под закрилата на ЮНЕСКО и е свещено място за будистите. А за останалите посетители е красиво творение и особено специално място.

Разгледайте храма с Професия турист и се абонирайте за канала ни тук

автор: Адриана Русенова

Може също да прочетете

Остави коментар